Od pondělí mohou venku sportovat i vícečlenné skupiny, haly a tělocvičny zůstávají zavřené

Místo uvažovaného šestimetrového odstupu dvojic na venkovním sportovišti se bude od pondělí uplatňovat plocha 15 metrů čtverečních na osobu. Na jednom hřišti přitom bude možné vytyčit více sportovišť s dvanáctičlennými skupinami. Po páteční schůzce s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem to v tiskové zprávě uvedl předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Haly a tělocvičny zatím zůstanou pro amatéry dál zavřené.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Děkanka, běžecká dráha.

Stadion Děkanka, běžecká dráha. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dvanáct osob tak bude venku potřebovat 180 metrů čtverečních, což je o něco více než plocha volejbalového dvorce. „Namísto současného desetimetrového rozestupu a avizovaného šestimetrového odstupu dvojic byla stanovena minimální plocha na 15 metrů čtverečních na jednu osobu,“ řekl Jansta.

Epidemiolog Smejkal: Musíme být opatrní, další vlnu by lidé neskousli. Halový sport dovolit nemůžeme

Číst článek

Ocenil, že se rozšířily možnosti tréninku dětí, mládeže a dalších amatérských sportovců. „Na jedné ploše je už od pondělka možné vytyčit více sportovišť. Prakticky to znamená, že na jednom fotbalovém hřišti může být více těchto organizovaných skupin s odděleným režimem,“ prohlásil Jansta. Fotbalové hřiště má zhruba 5000 metrů čtverečních.

Podle předsedy Sdružení sportovních svazů ČR Zdeňka Ertla bude vláda jednat o návrhu, aby se mohl za těchto podmínek počet sportovců ve skupině zvýšit na 20.

„Tento režim bude platit pro kraje s incidencí menší než 100 na 100 tisíc obyvatel a měl by platit už od 3. května. Pro ostatní kraje platí stávající stav,“ řekl Ertl.

Dodal, že sportování v halách se bude řešit ve shodě s otevíráním ostatních vnitřních prostor. „To bohužel nejde oddělit. Jednání o možnostech pro sport se plánuje v následujícím týdnu,“ doplnil Ertl.

Sezení u počítače, absence kroužků a sportu. Dětem kvůli opatřením hrozí nadváha i problémy se zády

Číst článek

Vedoucí úseku trenérů Fotbalové asociace ČR Antonín Plachý označil změnu za posun k normálnímu životu.

„Za těchto podmínek bude možné hrát šest proti šesti při tréninku a konečně se budou moct začít trénovat všechny nejdůležitější aspekty kolektivního sportu. Budeme se snažit apelovat na trenéry, aby tento posun nezneužívali a dbali na bezpečnost během tréninku,“ konstatoval Plachý.

V současnosti smí sportovat venku maximálně šest dvojic s desetimetrovými rozestupy. To platí od 12. dubna, kdy se prakticky po půl roce mohly alespoň v tomto režimu uvolnit tréninky. Od 26. dubna se tyto rozestupy měly snížit na šest metrů.

Cílem představitelů sportu byly alespoň dvacetičlenné skupiny venku a otevření vnitřních sportovišť pro bezpečné aktivity typu badmintonu či tenisu. Epidemiologové to však zatím nechtějí povolit.

V sobotu má s ministrem zdravotnictví jednat předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Ten na schůzku přijde s doplněným manuálem Restart sportu, plánem na postup uvolňování, který agentura připravila ve spolupráci se sportovními svazy a střešními organizacemi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme