Kvalitní pepř má především chutnat, ne jen pálit. Rozpoznat ho může i laik, říkají podnikatelé

Klára Dohnalová a David Pavel jsou fascinováni pepřem. Jejich start-up pomáhá chudým rodinám pěstitelů v rámci fair trade a jejich světově unikátní lyofilizovaný zelený pepř se solným květem získal „gastro Oscara“ – Zlatou vidličku v prestižní mezinárodní gastronomické soutěži. „Fascinovalo nás, že Kambodžané dokážou vzít stonek čerstvého pepře a na pánvi ho usmažit s čerstvými krevetami,“ popisují oba zkušenost, díky které začali podnikat.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pepř, ilustrační foto

„Jakmile ho jednou ochutnáte, tak už není cesty zpět. I kdybyste dělal naslepo test, tak kambodžský pepř poznáte,“ vysvětlují Klára Dohnalová a David Pavel | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Procestovali jste Kambodžu křížem krážem. Jak se zrodil nápad, že v ní začnete podnikat?
Klára Dohnalová: V rámci cestování jsme jezdili po různých rodinách. Kambodžani nás vždycky doporučili svému strýčkovi, tetičce, jeli jsme k nim domů a ptali jsme se, co je trápí, co jejich největší úskalí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor nejen o chutích s Klárou Dohnalovou a Davidem Pavelem, ale i krásách Kambodži si můžete poslechnout v audiu

Jednoho dne jsme zavítali na pepřovou farmu, a tam teprve začali zjišťovat, jak to vlastně s kambodžským pepřem je – co je s ním za problém a proč světově nejcennější produkt ve své kategorii téměř nikdo nevyváží.

Čím je kambodžský pepř výjimečný?
David Pavel: Hned na začátku nás to zajímalo, takže jsme normálně hledali na Googlu tak, jak by to udělal každý. Člověk se najednou dozvěděl, že jde o nejlepší pepř na světě, a to díky zvláštním místním přírodním podmínkám, horám, moři. Také zdejší půda má specifické vlastnosti.

Za zákuskem indiánek stojí Ind s černými koulemi

Číst článek

Naši zákazníci říkají, že jakmile ho jednou ochutnáte, tak už není cesty zpět. Je to neporovnatelné. I kdybyste dělal naslepo test, tak na první dobrou kambodžský pepř poznáte. 95 procent lidí to zvládne.

Kdy a jak vás fascinace pepřem zasáhla?
Dohnalová: Když jsme tam procházeli kambodžským tržištěm, tak nás fascinovalo, že místní dokážou vzít stonek čerstvého pepře, vložit ho na pánev a usmažit s čerstvými krevetami, které nám vylovili před očima.

Měli jsme tam mladého Kambodžana, který nám popisoval, jak to všechno chodí, což nám přišlo zajímavé. Tak jsme se o tom začali bavit víc, a když jsme ochutnali, tak už jsme byli úplně v pasti.

Černý a červený pepř

Jaké jsou druhy kambodžského pepře?
Dohnalová: Úplně v základu je černý, červený a bílý sušený pepř. Všechny pochází ze stejné rostlinky a chuť se liší jenom fází zralosti. Černý je v podstatě nezralý, a pak je uzrálý červený pepř.

Švédská zapáchající pochoutka surströmming vznikla náhodou. Je lepší jíst ji venku, ideálně s pálenkou

Číst článek

Ten zraje na sluníčku úplně nejdéle a je velmi specifický v tom, že se sbírá po kuličkách. Většina zemí na světě pro to nemá vůbec nervy, a tak sbírají jen po stonku.

Červený se sbírá jenom v momentě, kdy se ta kulička začne probarvovat. Za celý den má farmář třeba jenom jeden hrneček. Ten je ale velmi specifický, sladký a nádherně rozvoní celé jídlo. To je opravdu blaho.

Když se potom správně oloupe, tak jeho jadérko je bílý kambodžský pepř. Když si ale vezmete ten bílý, který kupujete běžně v obchodě, tak ten se nesprávně loupe z pepře černého. Proto je potom takový zatuchlý a nevábný. Kdežto pravý bílý nádherně otvírá chuťové pohárky.

Když mluvíte o blahu v souvislosti s pepřem, není to trošku masochistické? Protože to blaho spočívá v tom, že pálí.
Dohnalová: Kvalitní pepř má hlavně chutnat, takže by zas tak moc pálit neměl. Když si ho totiž dáte na jídlo, tak máte chuť a druh rozpoznat i jako laik. Nemusíte být kdovíjaký gastronomický nadšenec.

Takže to jsou pepře sušené a potom jsou i čerstvé, za která jsme dostali všechna ocenění – fermentovaný, čerstvý zelený a lyofilizovaný.

Klára Dohnalová a David Pavel | Foto: Vladimír Kroc | Zdroj: Český rozhlas

Patří kambodžský pepř i do čokolády? Čím Petru a Davida Kambodža fascinuje? A jak náročné je podnikání v zemi s velkou korupcí? Poslechněte si celý rozhovor.

Vladimír Kroc, fos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme