Archiv | zprávy ze dne 7. prosince 2000

|Zprávy z domova

Na serveru Ministerstva vnitra řádili hackeři

Česko-slovenská skupina počítačových hackerů vystupující pod názvem binary.division si troufla na počítačovou síť Ministerstva vnitra České republiky. Výsledkem úspěšného útoku byla změna webových stránek ministerstva i Policie ČR. Nová podoba obsahovala především texty zesměšňující ministerstvo, policii a zejména šéfa oddělení pro počítačovou kriminalitu majora Dastycha. Momentálně jsou servery ministerstva odpojeny a pracuje se na návratu k původní podobě webu.

|Zprávy z domova

Nebe zůstane zatažené, a to i přes víkend

Odpoledne bude zataženo nízkou oblačností, místy - zejména na jižní Moravě - s mlhami a mrholením. Na hřebenech hor bude přechodně polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2-6 stupňů, na horách v 1000 metrech asi na 7 °C. Rychlost jihovýchodního až jižního větru se bude pohybovat kolem 2-6 metrů za sekundu, na Českomoravské vrchovině 6-9 metrů za sekundu. Tlak se nebude měnit, rozptylové podmínky budou místy mírně nepříznivé, jinak ale většinou dobré.

|Zprávy ze světa

Zahájení summitu EU provází slzný plyn

V Nice, metropoli francouzské riviéry, propukly ráno potyčky mezi policií a odpůrci globalizace. Tisíce účastníků zablokovaly centrum města a přístup ke kongresovému paláci Akropolis, kde začíná summit Evropské unie. Demonstranti se shromáždili zejména na výzvu radikálních organizací, bojujích za práva pracujících, žen a přistěhovalců.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Kosmonauté opravili baterii na vesmírné stanici

Kosmonauti Carlos Noriega a Joe Tanner z amerického raketoplánu Endeavour upevnili další dva uvolněné kabely na pravém solárním panelu Mezinárodní vesmírné stanice. Dnešní výstup, v pořadí třetí tohoto týdne, měl být jen krátký a nenáročný. Oprava solárního panelu se však zkomplikovala, což prodloužilo pobyt kosmonautů ve vesmíru nad předpokládané tři hodiny. Před zahájením výstupu byl pravý solární panel natočen a skloněn asi o metr, aby se muži mohli ke kabelům snáze dostat. První kabel připevnili během několika minut, ale zachycení druhého kabelu jim zabralo více času.

|Zprávy z domova

INPEG varuje před nadnárodním kapitálem v EU

Na Malém náměstí pražského Starého Města pořádá Iniciativa proti ekonomické globalizaci demonstraci. Ta má při příležitosti nadcházejícího setkání vrcholných představitelů EU v Nice vyslovit nesouhlas „s nadnárodní byrokratickou Evropskou unií, která chce na svém dalším jednání posílit moc korporací a svou autonomii na členských státech. Hlavy států a vlád se budou od čtvrtka v Nice dohadovat o důležitých vnitřních reformách EU.

|Stanislav Vintr |Zprávy ze světa

Začíná přelomový summit Evropské unie

Ve francouzské Nice dnes bude zahájen jeden z nejdůležitějších a možná i nejdelších summitů Evropské unie posledních let. Šéfové států a vlád „patnáctky“ se pokusí dohodnout o složité reformě vnitřních institucí společenství a připravit tak unii na budoucí rozšíření. Summitu bude předcházet Evropská konference na nejvyšší úrovni, která svede dohromady nejvyšší představitele členských a kandidátských států včetně Turecka.

|Milan Kopp |Sport

Slavia je v osmifinále Poháru UEFA

Góly Luďka Zelenky a Tomáše Kuchaře v devadesáté minutě rozhodly o výhře fotbalistů Slavie nad Osijkem v poměru 5:1 a tím i o jejich postupu do jarního osmifinále Poháru UEFA. Zelenka se trefil v dnešním utkání dvakrát, dvě branky vsítil rovněž Tomáš Došek. Losování osmifinále Poháru UEFA se uskuteční ve středu ve švýcarském Nyonu.

|Jitka Malá |Zprávy z domova

Nemoc šílených krav prý České republice nehrozí

Podle ministra zemědělství Jana Fencla se Česká republika nemusí obávat nemoci šílených krav. K optimismu ho vede přísnost našich norem, které považuje za účinnější než v zemích Evropské Unie. Fencl proto odmítá spekulace o nelegálním dovozu nakažených masokostních mouček. Také mimořádná kontrola, kterou ministr nařídil ve všech devíti asanačních ústavech v republice a u všech významnějších odběratelů masokostní moučky, nezjistila žádné závažné nedostatky.

|Zprávy ze světa

Američan odsouzen pro špionáž na 20 let vězení

Američana Edmunda Popea uznal ruský soud přes všeobecné pochybnosti vinným ze špionáže a vyměřil mu trest 20 let vězení. Čtyřiapadesátiletý Pope byl počátkem dubna obviněn z toho, že využíval svých kontaktů s ruskými vědci v Moskvě, v Novosibirsku a v dalších ruských městech ke shromažďování tajných informací o ruských jaderných ponorkách a jejich torpédech. Pope obvinění odmítá. Popeova žena žádá pro Popea milost s přihlédnutím k složité formě rakoviny, kterou Pope údajně trpí a které bez patřičné léčby v krátké době podlehne.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Zeman v Nice ocenil přijatou chartu EU

Český premiér Miloš Zeman se před státníky z 15 členských zemí EU a 12 kandidátů vyslovil pro to, aby se Charta základních práv stala zárodkem budoucí evropské ústavy. Charta byla dnes na summitu EU v Nice slavnostně podepsána. Zeman se tak postavil jasně na stranu integračního, ba „federalistického“ myšlenkového proudu v Evropské unii. Jednoznačně podpořil také prohlubování společné měnové, zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky.

|Zprávy ze světa

Na demonstracích v Nice jsou první ranění

Při střetech s odpůrci globalizace ve francouzském Nice bylo zraněno asi dvacet francouzských policistů. Pět z nich bylo hospitalizováno. Celkově se protestů zúčastnilo asi 40 tisíc lidí, kteří byli vyzbrojeni baseballovými pálkami, železnými tyčemi a kameny. Dva z demonstrantů byli zadrženi.

|Ekonomika

Až na poštovné vzrostou ceny všech základních služeb

Odbor cenové politiky Ministerstva financí oznámil, o kolik vzrostou v příštím roce ceny základních služeb a surovin pro české a moravské domácnosti. Cena plynu se zvýší o 24,1 %, elektřiny o 14 %, asi o 10 % podraží osobní železniční doprava a o 8 % autobusová linková doprava, maximální povolené zvýšení nájemného dosáhne 4 % a ceny vodného a stočného by měly vzrůst o 12 %. Na letošní cenové úrovni tak zůstane asi jen cena základních služeb České pošty.

|Zprávy z domova

Parlament odsouhlasil členství v protivzdušné obraně NATO

Česká republika bude zapojena do integrované protivzdušné obrany NATO. Schválila to dnes při svém neveřejném jednání Poslanecká sněmovna. V praxi zapojení do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO mimo jiné znamená, že letecké síly aliance se budou moci podílet na obraně České republiky a naopak české letectvo na obraně spojenců z NATO. Naši účast ve zmíněném systému musí ovšem ještě schválit Senát.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Ukrajina popírá výskyt nemoci šílených krav

Šéf veterinárního odboru ukrajinského ministerstva zemědělství Petro Verbyckyj popřel pravdivost zprávy, podle které na západní Ukrajině uhynuly dvě krávy na bovinní spongiformní encefalopatii, známou také jako nemoc šílených krav. Podle jeho tvrzení podlehla zvířata vzteklině. Ukrajinské ministerstvo pro mimořádné situace o něco dříve sdělilo, že v Rovenské oblasti pošly na BSE dvě krávy. Laboratorní testy provedené po uhynutí zvířat potvrdily, že příčinou byla právě tato choroba, uvedlo ministerstvo.

|Zprávy z domova

Znalosti českých žáků osmých tříd nad průměrem

V třetím ročníku mezinárodních testů z matematiky a vědeckých předmětů žáků osmých tříd se čeští zástupci umístili nad průměrem z 39 zemí. V matematice skončili čeští žáci na 15. místě, u vědeckých disciplín na osmém. Z východoevropských zemí si vedli lépe maďarští žáci, kteří skončili v první kategorii na deváté a v druhé na třetí příčce. Nejlepší výsledky měly v obou oblastech žáci z Asie.

|Ivan Hoffman |Zprávy z domova

Začít s ohleduplností na silnicích, to chce odvahu

Jsou důležitější přechodné administrativní potíže úřadů nebo životy motoristů a chodců? Takovou otázku si klade Ivan Hoffman ve své Ranní poznámce a zvažuje všechna sporná ustanovení zákonů o silničním provozu a o řízení motorových vozidel, která vejdou přece jen v platnost už 1. ledna roku 2001.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Francie je pro nezávislé obranné plánování EU

Francouzský prezident Jacques Chirac v Nice žádal, aby obranné plánování Evropské unie bylo nezávislé na vojenském velení Severoatlantické aliance. Tím se dotkl sporu se Spojenými státy o společnou obrannou a bezpečnostní politiku EU. Chirac se vyjádřil na summitu EU v Nice, kde má unie schválit politicky citlivé návrhy o silách rychlé reakce a jejich vztahu s Američany vedenou Aliancí.

|Jitka Malá |Zprávy ze světa

Iráku byl prodloužen program „Ropa za potraviny“

Rada bezpečnosti OSN prodloužila o dalších šest měsíců program, který umožňuje izolovanému Iráku prodávat omezené množství ropy výměnou za potraviny, léky a jiné humanitární zboží. Uvolnila také 600 miliónů eur na opravy iráckých těžebních zařízení. Tyto peníze Irák získá ze svých pohledávek u OSN.

|Sport

Změna na postu asistenta trenéra hokejové reprezentace

Pavel Hynek se stal novým asistentem trenéra české hokejové reprezentace, Jaroslava Holíka. Ve funkci asistenta trenéra působí Hynek v pražské Spartě. Dosavadní asistent trenéra národního mužstva, Radim Rulík, se chce naplno věnovat práci v Karlových Varech, kde vystřídal 22. listopadu na postu hlavního kouče Miloše Říhu. Trenér Jaroslav Holík prý není Rulíkovým odstoupením překvapen.

|Milan Kopp |Ekonomika

Telecom by mohl provozovat síť veřejné správy

Vláda uvažuje o určení Českého Telecomu jako provozovatele komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy. Telecom by tak komerčně poskytoval telekomunikační síť pro propojení ministerstev a ostatních státních úřadů. Podle návrhu pro kabinet by Telecom získal výjimku ze zákona o udělování veřejných zakázek a do konce ledna by s ním stát uzavřel dlouhodobou rámcovou smlouvu.

|Ekonomika

Podpora zemědělství přijde stát příští rok na 4,04 miliardy

Zemědělcům dá stát příští rok 4,04 miliardy korun. Tolik peněz schválila ministru Janu Fenclovi poslanecká sněmovna na podpůrné programy pro zemědělství. Nově poslanci mezi podpůrné programy zařadili podporu zlepšování kvality pšenice ozimné a řepky olejné a podporu mladých začínajících zemědělců, na kterou půjde 100 miliónů korun. Bude určena pro samostatně hospodařící rolníky do 35 let, kteří začali samostatně hospodařit nejdříve v roce 1998.

|Zprávy ze světa

Ukrajina dostane půjčku na nové jaderné elektrárny

Evropská banka pro obnovu a rozvoj půjčí 215 miliónů amerických dolarů na dokončení dvou jaderných elektráren na Ukrajině. Tyto elektrárny mají nahradit černobylský komplex. Kontroverzní půjčku pro dokončení elektráren v Chmelnickém a Rivně rada banky schválila s tím, že musí Ukrajina splnit její přísné podmínky.

|Sport

Přátelé a příznivci se rozloučili s Emilem Zátopkem

V Národním divadle v Praze proběhlo rozloučení s nedávno zesnulým vytrvalostním běžcem Emilem Zátopkem. Čtyřnásobnému olympijskému vítězi vzdali poctu nejen sportovci, ale i umělci, politici a samozřejmě stovky příznivců. Předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch přiletěl Zátopkovi in memoriam udělit medaili zakladatele novodobých olympijských her Pierra de Coubertina, Lamine Diack z Mezinárodní atletické federace pak udělil běžci Zlatý řád za zásluhy. Místem posledního odpočinku české atletické legendy bude hřbitov ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

|Zprávy z domova

Ve Frýdku-Místku havaroval vůz s žíravinou

Při havárii nákladního automobilu vyteklo ve Frýdku-Místku na silnici 50 litrů žíraviny, patrně kyseliny dusičné nebo sírové. Hasiči, kteří byli přivoláni, museli kvůli výparům nebezpečné látky evakuovat obyvatele dvou domů. Bezprostředně při nehodě nebyl podle policie nikdo zraněn. Na silnici byl kvůli nehodě přerušen provoz a vozovka je posypána látkou, která žíravinu absorbuje.

|Jaroslava Malínská, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk glosuje témata zlomového summitu EU

Všechna důležitá témata, nad kterými budou diskutovat účastníci summitu Evropské unie v Nice, jsou i tématy komentářů dnešního evropského tisku. Především se ale jedná o snahu Německa zvýšit své hlasovací právo v Unii. Stranou zájmu tisku nezůstává ale ani dnes nemoc šílených krav a náklady, jaké si dnes vyžádá, když se proti ní nezakročilo dříve.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Bankovní loupež na Plzeňsku

K loupežnému přepadení pobočky Komerční banky došlo v Dobřanech na Plzeňsku. Policie nyní pátrá po maskovaném muži v tmavé bundě s orlicí na zádech. Z místa činu odjel autem neznámé značky. Rovněž zatím není známa částka, kterou odcizil. Podle policejních zdrojů si odnesl české koruny i větší počet německých marek.

|Ekonomika

MMF půjčil Turecku deset miliard dolarů

Turecko dostalo půjčku ve výši deset miliard amerických dolarů od Mezinárodního měnového fondu. Za poskytnutí záchranného balíčku země slíbila, že urychlí privatizaci a bude reformovat svůj bankovní sektor postižený krizí. Pomoc MMF se skládá ze 7,5miliardové (USD) zvláštní krátkodobé úvěrové facility poskytované zemím v krizi a 2,9 miliardového pohotovostního aranžmá. Zpráva okamžitě povzbudila turecké finanční trhy.

|Zprávy ze světa

Filipínského prezidenta Estradu sesazují

Filipínský Senát zahájil proces sesazování prezidenta Josepha Estrady. Ten je obviněn z přijímání úplatků, které údajně přesáhly i deset miliónů dolarů. Oficiálně byl Estrada obžalován z úplatkářství, korupce, porušování ústavy a zrazení veřejné důvěry. Jeho okamžité odstoupení požadovalo v ulicích metropole Manily okolo 26 tisíc lidí. Úřad by měl podle nich opustit i v tom případě, že bude prohlášen za nevinného.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Summit EU získává časový náskok

Šéfové vlád a států Evropské unie dnes na summitu v Nice projednali všechna témata z programu schůzky s výjimkou institucionálních reforem, na které se hodlají soustředit od zítřejšího poledne. Po skončení prvního dne jednání summitu to prohlásil francouzský státní ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici.

|Olga Jeřábková, Jan Bumba |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk se obává krachu summitu EU

Dnešní přehled zahraničního tisku je téměř monotematický. Všem sledovaným listům totiž jasně dominuje příprava na summit Evropské unie v Nice. Není ani divu - není jen velmi důležitou událostí, ale i zdrojem více než ožehavých otázek. Stejně složitá je i politická situace v Izraeli. A tak není divu, že je snad jediným tématem, které nebylo evropským summitem vytlačeno z hlavních stran.

|Stanislav Vintr |Zprávy z domova

Poslanci budou hlasovat o ČNB a o spolupráci s NATO

Dnes by měla Poslanecká sněmovna s definitivní platností rozhodnout o osudu novely zákona o České národní bance. Tu před nedávnem odmítl podepsat prezident republiky Václav Havel, protože podle něj výrazně omezuje nezávislost centrální banky. Ještě před tímto klíčovým hlasováním bude Poslanecká sněmovna jednat o zapojení České republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Čtyřkoalice se neobává problémů ve dvou krajích

Špičky čtyřkoaličních stran nehodlají zasahovat do povolebního vyjednávání v Olomouckém a Karlovarském kraji a spoléhají na to, že regionální politici v krátké době dovedou jednání k úspěšnému konci. Problémy a průtahy při jednání o složení tamních krajských rad podle nich nemohou ohrozit vnitřní jednotu čtyřkoalice ani její věrohodnost před veřejností.

|Ekonomika

Česká rafinérská dostala investiční pobídky

Na výstavbu krakovací jednotky v rafinérii Kralupy dostala společnost Česká rafinérská investiční pobídky. Kvůli investici, která dosáhne 6,8 miliardy korun, dostala firma pětileté daňové prázdniny pro nové provozy. Výstavba jednotky byla zahájena v létě roku 1999 a do provozu by měla být uvedena už v průběhu prvního pololetí roku 2001.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Další jednání soudu o volbě prezidenta USA

Floridský Nejvyšší soud zahájil klíčové slyšení, v němž se prezidentský kandidát demokratů Albert Gore pokusí dokázat nutnost zahrnutí 14.000 špatně označených volebních lístků do výsledků amerických prezidentských voleb. Tuto možnost mu odepřel v pondělí místní soud a zmařil tím naději, že špatně vyplněné volební lístky poskytnou Goreovi hlasy navíc, aby smazal rozdíl několika set hlasů, který ho dělí od republikána George Bushe.

|Zprávy z domova

Bude zataženo, s mlhami a mrholením

Odpoledne bude zataženo nízkou oblačností, místy - zejména na jižní Moravě - s mlhami a mrholením. Na hřebenech hor a na severovýchodě území bude skoro jasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 6 stupňů, na horách v 1000 metrech asi na 7 °C. Rychlost jihovýchodního až jižního větru se bude pohybovat kolem 3-7 metrů za sekundu, na Českomoravské vrchovině 7-10 metrů za sekundu. Tlak se nebude měnit, rozptylové podmínky budou místy mírně nepříznivé, jinak ale většinou dobré.

|Zprávy z domova

Zákon o České národní bance definitivně přijat

Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta u novely zákona o České národní bance. Podepsaly se na tom podle očekávání hlasy ČSSD a ODS. Proti přijetí novely, která podle prezidenta, části opozice a Evropské unie omezuje nezávislost centrální banky, hlasovaly menší parlamentní strany.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru