Archiv | zprávy ze dne 14. dubna 2003

|Miroslav Konvalina, Jaromír Janev, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Konec války zřejmě na dohled

Spojenecká vojska se už v Iráku nesetkávají se souvislým odporem iráckých vojáků. Podle amerického ministerstva obrany tak jsou velké boje v této válce u konce. Situace se nyní posunula do fáze menších, ale ostřejších střetů. Američané, kteří v pondělí obsadili centrum Saddámova rodiště Tikrítu, se v zemi nyní snaží obnovit pořádek, zabránit rabování a umožnit návrat pracovníků humanitárních organizací do Iráku.

|Markéta Kaclová, Milan Fridrich |Zprávy ze světa

Patnáctka schválila naše přístupové smlouvy

Ministři zahraničí evropské patnáctky schválili text přístupové dohody České republiky k Evropské unii. Smlouvu ve středu v Athénách slavnostně podepíší prezident Václav Klaus, premiér Vladimír Špidla a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Ministři zahraničí Unie tak formálně za instituce EU uzavřeli schvalovací proces, ve kterém bylo nejdůležitější hlasování Evropského parlamentu o přijetí každého vstupujícího státu minulý týden.

|Aleš Heřmánek, Marika Táborská |Ekonomika

Stát více podpoří výstavbu sociálních bytů

Státní fond rozvoje bydlení by se měl více zaměřit na skutečné potřebné a přispívat obcím na výstavbu sociálních bytů. Vláda rozhodla, že letos na tento účel Fond poskytne celkem jednu miliardu korun. Obce budou moci o příspěvek žádat zřejmě od května.

|Jana Zemanová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Z únosu bankéře Roselliho obviněni už dva podezřelí

Mezi obviněnými z únosu italského bankéře Giuseppe Roselliho je zřejmě i příbramský podnikatel a šéf místního fotbalového klubu Marila Jaroslav Starka. Uvedla to agentura ČTK s odvoláním na několik na sobě nezávislých zdrojů. Policie Radiožurnálu tuto informaci nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

|Jiří Hošek, Miroslav Konvalina, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Nad Sýrií se vznáší hrozba amerických sankcí

Spojené státy zvažují uvalení sankcí proti Sýrii. Podle ministra zahraničí Colina Powella připadají v úvahu diplomatická i hospodářská protiopatření. Hrozba je výrazem americké nespokojenosti s postoji Damašku v iráckém konfliktu. Podle šéfa britské diplomacie Jacka Strawa ale Sýrie není dalším terčem americko-britského tažení proti zbraním hromadného ničení.

|Marika Táborská, František Lutonský |Zprávy z domova

Armáda chce s nemocnicí poslat do Iráku i čističky vody

Sedmá česká polní nemocnice poveze do Iráku i 30 čističek vody. Už v pátek by měl vojenský špitál odletět do Kuvajtu, odkud se přemístí do jihoirácké Basry. Právě v této oblasti hrozí humanitární katastrofa - je tam nedostatek pitné vody a léků. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka mohou čeští vojáci pomocí speciálních zařízení vyrobit až 120 tisíc litrů pitné vody za hodinu.

|Markéta Kaclová, Jiří Hošek, Jaromír Janev, Marika Táborská, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Američané už obsadili i Saddámovo rodiště - Tikrít

Centrum severoiráckého města Tikrít, rodiště svrženého diktátora Saddáma Husajna, dopoledne obsadily americké jednotky. Narazily při tom jen na sporadický odpor, který se omezil na občasnou střelbu. Na různých místech Iráku stále pokračuje určitý neklid, útoky proti spojeneckým vojákům jsou však jen ojedinělé. Mluvčí vrchního velení amerických sil v Kataru prohlásil, že válka stále neskončila, ale irácká armáda už zřejmě přestala být organizovanou bojovou silou. Podle britského velení je konec bojů velmi blízko.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Miroslav Škraňka |Zprávy z domova

Z únosu šéfa Union Group už jeden muž obviněn

Policie zadržela čtyři muže, podezřelé z únosu předsedy představenstva Union Group Giuseppe Roselliho. Roselli byl unesen minulé pondělí i se svým osobním strážcem a propuštěn o den později. Mediální zástupce společnosti Invesmart, která je většinovým vlastníkem Union Group i Union banky Michael Donath řekl, že únosci Roselliho donutili podepsat řadu dokumentů.

|Markéta Kaclová, Andrea Brtníková, Eva Hanzlová |Ekonomika

Union banka je v úpadku

Union banka je podle nejnovějšího auditu v úpadku - tedy ve stavu, kdy nemá peníze a kdy jsou její dluhy větší než hodnota jejího majetku. Proto dnes banka podala návrh na soudní vyrovnání. Je to jedna z legálních možností, jak zaplatit věřitelům. Další variantou by mohlo být prohlášení konkurzu. To by ovšem znamenalo zánik firmy. Navíc by při konkurzním vyrovnání klienti banky získali méně peněz než při soudním vyrovnání.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Američané vyhrožují Sýrii

Po Iráku obracejí Američané svou pozornost k Sýrii. Prezident George Bush ji poprvé obvinil z vývoje a držení chemických zbraní. Americká administrativa spojuje Sýrii s terorismem a varuje Damašek před skrýváním iráckých činitelů. Prezident Bush vzkázal Sýrii, že musí spolupracovat s Washingtonem, který se snaží svrhnout režim Saddáma Husajna. George Bush zopakoval dřívější varování ministra obrany Donalda Rumsfelda a ministra zahraničí Colina Powella před tím, aby se Sýrie nestala útočištěm prchajících příslušníků Saddámova režimu.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Soud se Svobodou a Snopkovou znovu odročen

Proces s exministrem financí Ivem Svobodou a jeho poradkyní Barborou Snopkovou byl opět odročen. I tentokrát se totiž Snopková k soudu nedostavila kvůli zdravotním potížím. Svoboda a Snopková jsou obviněni hned z několika hospodářských trestních činů. Nejzávažnější z nich je podezření ze zpronevěry přesahující 5 a půl milionu korun, o které měli připravit společnost Liberta Mělník. Ta později zkrachovala.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Aleš Heřmánek |Ekonomika

Vláda o úvěrech pro podniky postižené povodněmi

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce pro podniky postižené loňskými záplavami další zvýhodněné úvěry. Resort navrhuje, aby firmy mohly získávat z Programu Rekonstrukce úvěry až do deseti miliónů korun s dvouprocentní úrokovou sazbou a splatností šest let. Dnes o tom má rozhodnout vláda. Ministr vnitra Stanislav Gross zase předloží kabinetu plán boje proti terorismu. Vláda tak projedná, jaké úkoly je v této oblasti ještě třeba splnit. Zabývat se bude ale i tím, jak vypadá u nás dodržování lidských práv. Podle premiéra Vladimíra Špidly není stav v této oblasti špatný. Problémem jsou však podle něj vlekoucí se soudní spory. Zjednáním nápravy je pověřen ministr spravedlnosti, ujišťuje ministerský předseda.

|Sport

Clijstersová v žebříčku rozetla blok sester Williamsových

Už minulý týden bodové propočty napověděly, že se belgická tenistka Kim Clijstersová dostane na druhé místo v novém žebříčku WTA. Dnes se tak stalo oficiálně a Belgičanka se stala téměř po roce první ženou, která rozdělila sesterský dvojblok Williamsových na nejvyšších postech. Na čelech mužských žebříčků se nic převratného neudálo. Klasické ATP pořadí vede Australan Hewitt, letošní bodový součet Champions Race má nejlepší Američan Agassi. Čeští tenisté nezaznamenali v žebříčcích oproti minulému týdnu výrazné posuny.

|Markéta Kaclová, Jiří Máslo |Zprávy z domova

Policie zvažuje stíhání rodičů ztraceného Vítka

Policie nevylučuje trestní stíhání rodičů dvouapůlletého Vítka Kalouska z Borovnice na Trutnovsku. Tělo mrtvého chlapce našli včera záchranáři po čtyřdenním pátrání přibližně 6 kilometrů od domova. Jak řekl trutnovský policejní ředitel Ivan Bílek, policisté vyšetřují, proč rodiče nedokázali dítě uhlídat a jeho zmizení nahlásili s tříhodinovým zpožděním.

|Sport

Těsnou výhru Edmontonu obstaral Radek Dvořák

Utkání v Edmontonu dlouho vyznívalo pro hostující Dallas, ale na začátku poslední třetiny se strhla gólová přestřelka, která nakonec vyzněla lépe pro "Olejáře". Během tří minut a pěti vteřin padly čtyři branky a rozdílový posun ve skóre provedl rodák z Tábora Radek Dvořák. Edmonton se ujal vedení 2:1 na zápasy. Ve druhém nočním zápase byla situace jednoznačnejší. New Jersey vyhrálo v Bostonu 3:0 a stejný stav je i v celé sérii.

|Markéta Kaclová, Pavel Novák, Gregor Martin Papucsek |Zprávy ze světa

Maďaři do Unie chtějí - v referendu však nízká účast

Maďaři v referendu rozhodli o vstupu do Evropské unie. Plebiscit ale poznamenala nízká volební účast. Na maďarské politické scéně se kvůli tomu množí vzájemné obviňování stran z neúspěchu. Oficiální výsledky referenda, které byly oznámeny v neděli večer, se v podstatě neliší do těch předběžných. Zúčastnilo se ho 45,62 procenta oprávněných voličů. Z nich 83,76 procenta, tedy více než 3 a půl miliónů lidí hlasovalo pro vstup Maďarska do Evropské unie.

|Markéta Kaclová, Michal Fila |Zprávy z domova

Po loňských povodních není ještě vyhráno

Následky srpnových povodní ještě neřekly své poslední slovo. Na některých domech a silnicích se praskliny začínají objevovat až teď - s příchodem teplejšího počasí. Otázkou je, jestli má ještě někdo peníze na to, aby pomohl. A peníze potřeba budou. "Teď probíhalo měření s georadarem, takže právě jsme se dozvěděla, že před domem nám hrozí propadnutí." Příroda tak znovu nepříjemně překvapila Janu Drápalíkovou z pražského sídliště Invalidovna.

|Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová |Ekonomika

Ekonomické informace 14. 4. 2003

Důchodová reforma je zatím v nedohlednu - stejně jako ostatní finanční reformy, které slibovala vláda. Nicméně změnit by se mohlo alespoň pensijní připojištění. Peníze na sociální výdaje půjdou ze státního rozpočtu na kraje. Ty budou o jejich rozdělení jednotlivým ústavům a službám rozhodovat samy. Stavbaře chce vláda přilákat na bývalé vojenské letiště u Žatce, aby tam vybudovali průmyslovou zónu.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru