Dcera palestinského velvyslance al-Džamála označila otcovu smrt za atentát

Dcera zemřelého palestinského velvyslance Džamála al-Džamála tvrdí, že se její otec stal obětí atentátu. Podle ní nešlo o nešťastnou náhodu, jak se domnívá česká policie. Nálož údajně nebyla součástí bezpečnostního systému trezoru a nebyla umístěná uvnitř, ale přilepená zvenku k jeho spodní části.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský velvyslanec Džamál al Džamál

Palestinský velvyslanec Džamál al Džamál | Zdroj: ČTK

Nové informace uvedla velvyslancova dcera Rana v rozhovoru pro palestinský zpravodajský portál Maan.

"Trezor se používal na palestinské ambasádě denně už třicet let, jednalo se o starý typ, který nebyl vybaven žádným sofistikovaným zařízením," řekla portálu.

Velvyslanec prý trezor používal už při svém předchozím pobytu v Praze. Do své rezidence ho podle dcery Rany převezl prostřednictvím české stěhovací firmy den před svou smrtí.

"Na velvyslanectví byl instalován trezor náhradní, zatímco ten starý o velikosti malé lednice byl přesunut do rezidence velvyslance. Když otec trezor otevřel, poslal svou ženu pro tužku a poté vně trezoru nastal výbuch, jehož následkem otec utrpěl poranění v oblasti dolních končetin, kterým později podlehl. Výbuch nevyšel z trezoru, ale z nálože připevněné na jeho spodní straně." popsala.

Podrobné informace má Rana al-Džamál od své matky a bratra, kteří byli v době výbuchu s velvyslancem doma.

Česká policie úmyslný čin vyloučila

Džamála al-Džamála ve středu smrtelně zranila exploze, která nastala po otevření sejfu v novém sídle palestinské ambasády v pražském Suchdole. Podle mluvčího ambasády velvyslanec do vybuchlého trezoru v minulosti běžně ukládal dokumenty či peníze na výplaty.

Pražská policie, která případ vyšetřuje, teroristický útok vyloučila. Výbuch na ambasádě prověřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování. V budově totiž našla neevidované zbraně. Česká diplomacie kvůli tomu bude chtít po palestinské straně vysvětlení.

Trezor a látku, která v něm vybuchla, zkoumá kriminalistický ústav. Výsledky expertiz by mohly být známé v řádu dnů. Do vyšetřování se zapojí i palestinští odborníci.

Policejní auto před budovou budoucího palestinského velvyslanectví v Praze | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme