Areva chce do dostavby Temelína zapojit 11 českých firem

Další české firmy mají možnost prosadit se při dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Francouzská společnost Areva, jeden z uchazečů o zakázku, dnes podepsala dohodu o budoucí spolupráci s 11 českými podniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Jsou mezi nimi například EGE, Janka Engineering nebo Žďas. Firmám se otevírá brána k zakázkám Arevy v Česku i po celém světě. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela to není v případě Arevy první spolupráce s českými podniky.

„Kolem 10 firem dodává společnosti Areva své komponenty, které už jsou zařazeny do dodavatelského řetězce. V současné době se jedná o několik desítek miliard korun, číslo se ale bude do budoucna měnit podle toho, jak Areva získá další zakázky. Co se týče dostavby jaderné elektrárny Temelín, tak doufám, že více než 60 procent budou dodávat české firmy,“ řekl Kužel.

O dostavbu Jaderné elektrárny Temelín se uchází kromě Arevy i americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Westinghouse už podepsal dohodu o spolupráci například s Metrostavem, konsorcium zase počítá s firmou Hochtief.

Veřejnou debatu o dostavbě Temelína provází happening aktivistů

Číst článek

Igor Maňour, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme