Medveděv přijíždí do Česka, jednat bude o spolupráci i obchodu

Do Prahy dnes přilétá na dvoudenní návštěvu ruský prezident Dimitrij Medveděv. Očekává se, že hlavním tématem cesty šéfa Kremlu bude ekonomika. Se svým kolegou Václavem Klausem by měl stvrdit řadu významných obchodních kontraktů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Dmitrij Medveděv

Ruský prezident Dmitrij Medveděv | Zdroj: ČTK

Ruský prezident Dimitrij Medveděv si chce promluvit se svým českým kolegou Václavem Klausem o vztahu Ruska a Evropské unie a také o současné finanční krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Témata jednání ruského prezidenta v Praze přiblížila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Stvrdit by měli společně také řadu významných smluv a obchodních kontraktů. Požehnání by měl dostat například velký kontrakt o výstavbě železnice na ruském severském Jamale nebo podmínky oprav ruských vrtulníků v Česku.

Významný politický rozměr bude mít i plánované Společné prohlášení o partnerství pro modernizaci Ruska.

Na programu jednání je i česká dvousetmiliardová superzakázka v podobě dostavby Temelína, o kterou má zájem rusko-české konsorcium vedené Atomstrojexportem, nebo desetimiliardová zakázka na výstavbu paroplynové elektrárny v olympijském městě Soči, kterou získala brněnská společnost Královopolská RIA.

Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy míní, že Temelín bude jednáním dominovat, byť to není oficiálně vyhlášeno. „Rozšíření jaderných kapacit samozřejmě může mít jak dopad na energetickou bezpečnost České republiky, tak může usnadnit uchycení Ruska na evropských trzích s jadernými technologiemi, proto ten ohromný zájem,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Český Temelín je přitažlivý, zajímat se o něj bude i Medveděv

Oficiálně obě strany tvrdí, že vzájemné vztahy zemí jsou dobré, Rusům ale dlouhodobě vadí americké a alianční plány protiraketového štítu v Evropě, na které by podle informací z ruských diplomatických kruhů měla také dojít řeč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Programu návštěvy Dmitrije Medveděva se Radiožurnál věnoval v Ozvěnách dne s Janem Šírem z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Rusko bylo vehementně proti a Washington nakonec plány od základu změnil. Teď se vymýšlí jiný plán, do kterého by se zapojilo celé NATO a v nějaké formě by se ho měla účastnit i Moskva. Ta ale tvrdí, že se cítí dál ohrožená, a žádné řešení se doteď nenašlo.

Dmitrij Medveděv přijíždí do Prahy jen několik dnů poté, co pozici současného vedení Kremlu do jisté míry oslabily výsledky parlamentních voleb. Ruská vláda čelí kritice za přestupky během voleb, opozice dokonce tvrdí, že šlo o manipulace a podvody. I na to se prezident Klaus s premiérem Nečasem budou mít šanci lídra kandidátky strany Jednotné Rusko zeptat.

Podle Jana Šíra ale na kritiku nejspíš nedojde. „Protesty, které v Rusku vypukly po ohlášení výsledků voleb, mohou mít dopad na to, v jaké náladě prezident Medveděv do Prahy přijede, nicméně vnitropolitická situace v Rusku probírána rozhodně nebude, pokud jde o oficiální mezistátní rozhovory,“ říká Šír.

Návštěva bude mít i kulturní rozměr. Na Pražském hradě se otevírá sbírka kremelských muzeí. Ruská strana tvrdí, že nejcennější exponáty v takovém objemu do Evropy ještě necestovaly. K vidění budou klenoty, šperky, zbraně i ikony představující život na ruském carském dvoře v 17. století. Česko kvůli výstavě dokonce přijímalo speciální zákon.

Lenka Kabrhelová, Pavel Polák, Martin Hromádka, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme