V koalici to kvůli výběru policejního prezidenta opět vře

Ministr vnitra Radek John trvá na tom, aby o policejním prezidentovi rozhodla desetičlenná komise. Svůj názor nezměnil i přes to, že premiér Petr Nečas, který musí komisí vybraného kandidáta schválit, ji označil za paskvil a kočkopsa. Navíc své zástupce odmítla do komise nominovat ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a ministr vnitra Radek John

Premiér Petr Nečas a ministr vnitra Radek John | Foto: Filip Jandourek

Ministr John řekl, že premiér nestátnicky napadl složení komise a zbytečně tak podpořil hysterii kolem výběru policejního prezidenta. John proto Petra Nečase osloví otevřeným dopisem se žádostí, aby upřesnil svoji představu o tom, kdo z ODS by měl v této komisi sedět. Zatím je tam za občanské demokraty Johnův náměstek Jaroslav Salivar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výběru policejního prezidenta mluvili v poledních Ozvěnách dne lídr ČSSD Bohuslav Sobotka a vedoucí domácí rubriky týdeníku Respekt Ondřej Kundra

Rozhodnutí ČSSD své zástupce do komise nevyslat John označil za účelové. Opozice podle něj chce, aby mohla v budoucnu napadat fungování policie. Výběrová komise i přes to bude fungovat dál, protože ministr John nechce připustit, aby byli policisté bez šéfa dlouho. Výběr by podle něj měl být transparentní a zákonný.

Komisi v původním složení ale považuje po výrocích premiéra za bezpředmětnou i lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj bude muset dojít k její úpravě. ČSSD chce proto vyčkat, až se koalice dohodne a pak se teprve na výběru policejního prezidenta podílet.

„To, jak se výběr policejního prezidenta stal předmětem koaličního sporu, celou věc velmi politizuje. My jsme připraveni delegovat své zástupce, ale chceme vyčkat na okamžik, kdy bude koaliční shoda. Teď se musí dohodnout premiér s ministrem vnitra,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rozpad komise pro výběr policejního prezidenta reagovali na Rádiu Česko ministr dopravy Vít Bárta a komentátor časopisu Týden a někdejší náměstek ministra vnitra Martin Fendrych

Rekce ČSSD mrzí ministra dopravy a vlivného člena Věcí veřejných Víta Bártu.

„Nevím, jak budeme jednat se sociální demokracií například o důchodové reformě, když je zcela zřejmé, že ČSSD nechce přijímat jakoukoli aktivní odpovědnost za to, co se v Česku děje. V době krize, kdy potřebujeme přijímat zásadní reformy, to považuji za velmi nešťastné“ prohlásil Bárta.

Igor Maňour, Martina Mašková, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme