Agrární vývoz v prvním pololetí posílil o 14,8 procenta. Exportovaly se především cigarety a pšenice

Agrárnímu zahraničnímu obchodu se v prvním pololetí letošního roku dařilo. Z Česka se nejčastěji vyvážely cigarety a dováželo se vepřové maso. Obrat agrárního zahraničního obchodu v prvním pololetí letošního roku rostl. Meziročně se zvýšil o 12,4 procenta. Rostl jak agrární vývoz, tak agrární dovoz, přičemž vývoz posílil o 14,8 procenta. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nakupování, ilustrační foto

Záporné saldo českého obchodu za první pololetí kleslo o téměř 16 procent | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nejvíce se z tuzemska vyvážely cigarety, přípravky k výživě zvířat nebo třeba pšenice. Do Čech naopak mířilo hlavně vepřové maso nebo pekařské zboží,“ říká Radiožurnálu mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý.

„Hlavním důvodem většího agrárního obchodu jsou celosvětově rostoucí ceny potravin, které zvyšují cenu obchodovaných produktů. Trvale záporné saldo agrárního zahraničního obchodu České republiky se zlepšilo o téměř 16 procent z 22 miliard korun na necelých 19 miliard korun,“ dodává Bílý.

Aneta Voska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme