ČSSD bude mít náměstka na ministerstvu financí. Jméno dodá do 14 dnů

Na ministerstvu financí bude i náměstek za ČSSD. Jméno svého kandidáta oznámí sociální demokracie ministru Andreji Babišovi (ANO) v horizontu jednoho až dvou týdnů. Po jednání předsedů obou stran to řekl šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Oba politici se dohodli na uplatnění takzvaného křížového obsazování funkcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovny

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovny | Zdroj: ČTK

Jakou bude mít náměstek za ČSSD na ministerstvu financí gesci, ani jeho jméno Sobotka dnes prozradit nechtěl.

„My jsme se v zásadě dohodli s panem ministrem; já chci nechat jemu prostor, aby provedl příslušné změny a připravil se na působení našeho odborného dominanta na resortu ministerstva financí. Takže nechci už ty věci dále podrobněji komentovat,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyřešení sporu kolem ministerských náměstků informovala parlamentní zpravodajka Věra Masopustová

Premiér a předseda ČSSD nepředpokládá, že by kolem náměstků měl být v koalici ještě nějaký spor. Ministerské týmy by podle něj měly být kompletní v řádu dní, maximálně týdnů.

„Provedli jsme si revizi toho, jak vypadá situace (s náměstky) na jednotlivých resortech, řekli jsme si, jestli jsou někde ještě nějaké konfliktní body, jestli ty nominace jsou potvrzeny ze strany ANO nebo sociální demokracie,“ nastínil obsah schůzky Sobotka.

Šéf hnutí ANO byl v komentování výsledku jednání velmi úsporný. Řekl, že se s lídrem sociálních demokratů dohodl na všem.

Babiš chce náměstky, kteří mu můžou pomoci

Andrej Babiš po příchodu na ministerstvo odmítl jmenovat do funkce náměstka pro daně kandidáta sociálních demokratů, středočeského radního Jiřího Peřinu a dosadil tam Simonu Hornochovou, členku prezidia Komory daňových poradců. Později řekl, že čeká na další návrh ČSSD na post náměstka v jeho týmu.

„Tady jde o lidi, kteří mně můžou na resortu financí pomoci s tím, co bych tam chtěl udělat. To znamená, pan Závodský už pracuje dávno, věnuje se hazardu. Tak to není teďka o ČSSD. Ta nominace jednoduše byla špatná,“ poznamenal ještě před dnešní schůzkou ministr Babiš.

Ani nejmenší koaliční strana, KDU-ČSL, ještě nemá úplně jasno, koho její ministři zemědělství a kultury na své resorty do funkcí náměstků vyberou.

„Na některých ministerstvech už jsou jména jasná, na některých je problematická gesce, kdy máme třeba stejný zájem jako jiné strany, někde jsme se nedomluvili, tudíž je to zatím v jednání. Nemyslím si, že to je něco dramatického. Náměstci pořád fungují, takže se vymění o týden nebo 14 později,“ poznamenal Bělobrádek.

Své náměstky nebudou mít lidovci všude, v řadě resortů ale obsadí nižší úřednické posty. Na ministerstvech ale budou mít například své poradce.

ČTK, Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme