Česká firma začne vyplácet část mzdy ve virtuální měně bitcoin

Některé státy varují před virtuální měnou bitcoin. Přibývá ale podniků, které ji přijímají jako platidlo. V České republice se také objevila firma, která plánuje v bitcoinech vyplácet část mzdy svým zaměstnancům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

„Máme spoustu vývojářů a lidí z IT branže. Mezi těmito lidmi je bitcoin známý a populární. Byl tady tlak, na to, proč jim neumožníme tuhle měnu dostávat,“ vysvětlil marketingový ředitel firmy oXy Online Tomáš Bobek.

Zájem o virtuální měnu má zatím deset z padesáti zaměstnanců firmy, která se zabývá vývojem internetových systémů online prodeje.

Marketingový ředitel Bobek se řadí mezi ně i proto, že během posledních let hodnota bitcoinu rostla. Loni stál asi 300 korun, teď se jeho cena pohybuje mezi jedenácti a půl až dvanácti tisíci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O měně bitcoin mluvila ve vysílání Českého rozhlasu Jitka Hanžlová

Virtuální měnu zvanou bitcoin mohou zájemci sehnat na internetu. Jsou různé způsoby takzvaného těžení, ale nejjednodušší je nakupovat ho na speciální burze.

Firma věří, že dokáže najít dobrou burzu a kurz. Jak by mohl systém v praxi fungovat, popsal Tomáš Bobek.

„Zaměstnanec si zažádá, jakou část platu by chtěl dostat v bitcoinech a účetní mu vypočte, kolik za to dostane bitcoinů. Bude mít ještě možnost z toho vycouvat, kdyby ten kurz byl nevýhodný. Pokud vyjádří souhlas, dostane převodem na účet české koruny a převodem do bitcoinové peněženky konkrétní částku v bitcoinech,“ uvedl Bobek.

Kde se vzala měna bitcoin?

Bitcoin je počítačová měnová jednotka. V roce 2009 mu vdechl život anonymní počítačový odborník a stanovil, že celkové množství kybernetických peněz bude omezeno. Tím se liší například od zlata, které se stále těží a na trhu ho přibývá.

Bitcoiny automaticky tisknou počítače podle softwaru nastaveného tak, že uvolňuje nové mince stále pomalejším tempem. Úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů. Měna se používala například při počítačových hrách. Existují ale i obchody, ve kterých se za ně dá nakupovat.

Hlavní výhodou je úplná decentralizace. Měna je navržená tak, aby nad ní neměl kontrolu státy, vlády ani jednotlivci. Nikdo tak nemůže ovlivňovat kurz bitcoinu, padělat ho, zabavovat účty či kontrolovat peněžní toky.

Čína nebo Thajsko ale měnu zakázaly. Neuznává ji Norsko. Spojené státy a Francie před jejím používáním varují. Norsko měnu zařadilo mezi komodity, stejně jako zlato.

Německé ministerstvo financí loni uznalo bitcoin za soukromou měnu. Může tak zdanit uživatele bitcoinů, kteří jeho prostřednictvím dosáhnou zisku, například při internetovém obchodování.

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme