Na Ukrajině pomáhají i čeští zdravotníci. Lidé z Česka vyjadřují solidaritu

Organizace Člověk v tísni poslala na Ukrajinu své pracovníky i zdravotnické potřeby. Do Kyjeva už dobrovolníci dovezli základní anestetika, obvazový materiál i materiály k chirurgickým zákrokům. Podporu vyjadřují i lidé v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci Člověka v tísni budou léčit v budově bývalé polikliniky

Zdravotníci Člověka v tísni budou léčit v budově bývalé polikliniky | Foto: Člověk v tísni

„My jsme začali působit nedaleko michajlovského kláštera, kde bylo dlouhodobě zdravotnické centrum, kam sváželi zraněné,“ řekl Radiožurnálu mluvčí organizace Tomáš Urban.

Pětici zdravotníků místní dobrovolníci pomáhají vyklízet starou polikliniku, aby tam mohli zřídit ordinace.

Podle koordinátora týmu Iva Dokoupila je ale těžké zjistit, kolik zraněných po krvavých demonstracích vlastně je.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR: účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR: transparentní­ účet 2000537915/2010
-
Člověk v tísni: Sbírka Pomoc Ukrajině - 93209320/0300;
"DMS SOSUKRAJINA"
na číslo 87777

„Nikdo pořádně neví, kde ti ranění jsou. Dostalo se jim jakéhosi vyšetření, ale v obavě před zatčením policií se mnozí z nich ukryli v různých bytech známých nebo dobrovolníků,“ vysvětlil.

Další prací pětičlenného týmu je organizace převozu asi deseti pacientů do České republiky.

„Vážnější případy, které nejsou schopné zaléčit na místě, jsme vytipovali společně s místními dobrovolnými lékaři, kteří si o zraněných vedou databáze. Půjde především o vážnější poranění očí a hlavy,“ říká Dokoupil.

Češi ale pomáhají i z České republiky. Přes různé neziskové organizace posílají na Ukrajinu různý materiál, léky či teplé oblečení.

Zároveň také vyjadřují svoji solidaritu. Účastní se shromáždění pořádaných Ukrajinci žijícími v Česku, například ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze bylo několik tisíc lidí. V sobotu pak lidé na podporu Ukrajiny zapalovali svíčky.

Ukrajinci v Praze vzpomínali oběti demonstrací v Kyjevě | Foto: ČTK

Dnes dopoledne byla odloužena mše v chrámu svatého Víta na pražském hradě. V jednu hodinu odpoledne se pak Ukrajinci sejdou opět u sochy sv. Václava na Václavském náměstí.

Odpoledne se na náměstí Republiky uskuteční dobročinný koncert Praha pro Kyjev, na jehož pořádání se podílí i magistrát. Na podporu lidí na Ukrajině a peněžní sbírky organizace Člověk v tísni vystoupí mimo jiné skupiny Dva, Circus Ponorka, Portless, Sunflower Caravan nebo Zrní.

Petra Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme