Do Česka přiletěl armádní speciál s 11 zraněnými Ukrajinci

Na pražské letiště v Kbelích odpoledne přiletěl další armádní speciál s 11 zraněnými Ukrajinci. Jsou mezi nimi hlavně mladší muži s poraněními břicha, tříštivými zlomeninami a jeden má i vážně poraněnou lebku. Přijmou je tři pražské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet leteckého speciálu ze zraněnými ukrajinskými demonstranty

Přílet leteckého speciálu ze zraněnými ukrajinskými demonstranty | Foto: Filip Jandourek

„Jsou stabilizovaní, nikdo není v ohrožení života, ale jsou na rekonstrukční operace a na další poměrně možná i složitou léčbu,“ uvádí vojenský lékař Michal Mareček.

Podle české posádky celý transport proběhl bez komplikací, v Kyjevě prý bylo vše perfektně připraveno.

Pacienty přijmou Všeobecná fakultní nemocnice, Motol a Ústřední vojenská nemocnice. Pacienti půjdou na komplikované operace, které by ukrajinské zdravotnictví údajně nezvládlo.

První skupina zraněných přiletěla do Prahy dvěma armádními speciály minulý týden. Zatím v Česku všichni pacienti zůstávají na doléčení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přistání armádního speciálu se zraněnými ukrajinskými demonstranty sledovala na letišti ve Kbelích reportérka Evelyna Kulíšková

Akce probíhá v rámci programu MEDEVAC, který je určený lidem z válkou postižených oblastí. Léčbu pacientů hradí ministerstvo vnitra.

Pacienty, kteří českou pomoc potřebují, vybírají na Ukrajině pracovníci humanitární organizace Člověk v tísni.

„Pacienty jsme vybírali podle toho, abychom jim vůbec mohli pomoct, aby přežili transport, aby to byl někdo, kdo se zúčastnil celého dění na Majdanu. Dostávali jsme tipy od dobrovolníků v nemocnicích, kontaktovali jsme lékaře. Někdy nás oslovila rodina, hodně si sdělovali o českých dobrovolnících přes sociální síť Facebook,“ vysvětluje koordinátorka Člověka v tísni Jitka Dreslerová, která v Kyjevě strávila dva týdny.

Ukrajince léčilo i Polsko, kde však už akce skončila. Další speciál zatím neplánuje vyslat ani Česká republika. Misi v Kyjevě současně ukončil i celý český zdravotnický tým a organizace Člověk v tísni.

„Prvotní seznam se tvořil pro jeden let a v mezidobí vznikl druhý seznam jako dodatečná potřeba. Český zastupitelský úřad ve shodě s místním ministerstvem zdravotnictví dospěl k závěru, že jsme udělali to, co jsme měli, a v této chvíli se nic dalšího plánovat nebude,“ říká ředitel azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Evelyna Kulíšková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme