Kulturní organizace v Královéhradeckém kraji bojují se stále nižšími rozpočty

Muzeum východních Čech, Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové nebo Hvězdárna v Úpici - tyto a další kulturní organizace zřizované Královéhradeckým krajem si letos musí vystačit opět s nižšími rozpočty. Snižují se náklady, využívá se půlúvazků a vymýšlejí se nové programy, které by přilákaly více lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Muzea východních Čech v Hradci Králové

Budova Muzea východních Čech v Hradci Králové | Foto: Jan Rosenauer

Před pěti lety dal kraj na provoz všech svých deseti kulturních organizací celkem 126 milionů korun. Každým rokem se částka snižovala. Letos je nižší o pět milionů korun. Menší rozpočet tak zasáhl i Muzeum východních Čech.

„Snažíme se k té věci přistupovat kreativně a hledáme řešení, protože když se dostanete do situace, kdy máte krácený rozpočet, tak přemýšlíte o tom, jestli jsou náklady efektivní, jestli opravdu potřebujete tolik zaměstnanců. Největší podíl rozpočtu jsou mzdové a personální náklady. A jestli všechny aktivity, které vykonáváte, jsou správné. Jestli je musíte dělat, nebo ne,“ vysvětluje jeho ředitelka Naďa Machková Prajzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nižších rozpočtech kulturních organizací natáčela redaktorka Lucie Valášková

Muzeum východních Čech dostalo od kraje na letošní rok o dva miliony a sedm set tisíc korun méně než loni. Propouštění zaměstnanců by už ohrozilo fungování muzea. Jeho vedení proto hledá jiné cesty.

„My jsme před třemi lety začali dělat vzdělávací programy pro školy, aktivity pro rodiče s dětmi. Musím říct, že za poslední tři roky nám roste návštěvnost a současně tržby za vstupné,“ prozrazuje ředitelka.

Další důležitou pomocí jsou podle ní sponzorské dary, spolupráce s dalšími muzei a v neposlední řadě evropské dotace.

S menším rozpočtem si musí poradit i hradecká Galerie moderního umění. Namísto tradičních deseti výstav jich mohla loni udělat pouze sedm.

Galerie moderního umění v Hradci Králové | Foto: CC BY-SA 3.0, uživatel Petr1888

„V některých případech jsme snížili úvazky, snažili jsme se pracovní náplně přeorganizovat, tím jsme ušetřili jeden pracovní úvazek,“ říká tamní ředitel Tomáš Rybička.

Podle něj nemají ani tolik peněz na nákup uměleckých děl do sbírek. Řadu let měla galerie pevný rozpočet na rozšiřování exponátů - byl to jeden milion a dvě stě tisíc korun.

Loni muselo vedení tento rozpočet snížit na šedesát procent původní částky. Eva Jouklová za krajský úřad uvádí, že kraj se snaží pomáhat organizacím se snížením nákladů na provoz:

„Náklady na provoz se snižují například centrálními nákupy energií a telekomunikačních služeb. Pro hospodaření organizací jsou také důležité jejich vlastní výnosy. Částka určená na provoz se sice od roku 2009 snížila, kraj se začal výrazně podílet a stále podílí na spolufinancování evropských kulturních projektů.“

Díky úsporám organizací a šetření nákladů ze strany kraje tak nebyla ani jedna z deseti institucí v posledních pěti letech ve ztrátě.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme