Slováci mají už dost europiva. Roste popularita minipivovarů

„Tohle už se nedá pít,“ říká si čím dál víc Slováků, když v hospodě odloží půllitr. A zakládají vlastní pivovary. Většina nejprodávanějších pivních značek na Slovensku patří zahraničním vlastníkům a piva se podobají jedno druhému. Scénář je podobný jako v Česku. Zákazníci znechucení takzvaným europivem začínají vařit pivo sami. Slovenské minipivovary měly oproti českým pomalejší nástup. V poslední době se jim ale daří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Půllitr piva

Půllitr piva | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nejdřív to bylo v nějakých malých kuchyňských hrncích, potom chlapi sehnali ze školky stolitrový hrnec, to už bylo lepší. Potom jsme si řekli: ‚Piva stále málo, pojďme to rozjet ve větším‘,“ říká Oto Malý.

Je jedním ze šesti společníků, kteří založili pivovar v malém městečku Stupava. Blízkost Bratislavy se vyplatila, a dnes už jejich pivo čepují i některé restaurace v centru hlavního města.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí popularitě minipivovarů na Slovensku natáčel zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Vojtěch Berger

„Když člověk nabízel kamarádům, tak jim chutnalo. Všichni se ptali, proč to nezkusíme. Potom jsme to zkusili spočítat a skočili do toho,“ dodává Malý.

Podobný byznyspříběh vyprávějí i otec a syn Riškovi ze Senice.

„Máme hospodu, která funguje už 21 let. Europivo nám přestalo chutnat, tak jsme si řekli, že začneme vařit pivo,“ říká Riška.

Začínali doma v hrnci, pak investovali do technologie. Co Riškovi uvaří, to se u nich v hospodě taky vypije.

Jak senický, tak stupavský minipivovar mají společný oficiální rok založení 2013. Minipivovary na Slovensku zažívají svůj boom teprve v poslední době a je jich něco přes 30.

Jihoměstský pivovar | Foto: archiv Prahy 11

V porovnání s víc než dvěma stovkami českých minipivovarů je to málo. I tak ale začíná být pivovarnická mapa Slovenska pestrá. Stoupají i nároky zákazníků restaurací.

Některé minipivovary i malé pivovary na Slovensku taky využívají české know how.

Ať už při stavbě pivovarské technologie, nebo přímo při výrobě piva, když zaměstnají českého sládka nebo výrobního ředitele.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme