Radní v Ostravě odvolali ředitele městské nemocnice. Kvůli podezření z korupce

Ostravští radní odvolali ředitele Městské nemocnice Ostrava Tomáše Nykla. Ve funkci končí už zítra. Důvodem jsou jeho kontakty s lobbistou Martinem Dědicem, který je ve vazbě a který měl podle policie ovlivňovat veřejné zakázky. Nejistou pozici má ze stejných důvodů i šéf ostravského dopravního podniku Roman Kadlučka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice a magistrát v Ostravě

Radnice a magistrát v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

Policisté už několik měsíců v Ostravě rozplétají vazby kolem řady veřejných zakázek. Zadávalo je samo město anebo jeho podniky. Policisté už obvinili 8 lidí, mezi nimi i lobbistu Martina Dědice, který je ve vazbě.

Státní zástupce potvrdil, že Dědic dostával úplatky od firem, kterým pomohl vyhrát. Podle informací týdeníku EURO si nadstandardně často volal s některými politiky a řediteli městských firem. Ti to dnes radním měli vysvětlit.

„Pokud se nějaké pletichy děly, tak v žádném případě to nebylo v nemocnici,“ řekl ředitel městské nemocnice Tomáš Nykel. Kontakty s lobbistou nepopírá, ale podle něj neměl na zakázky žádný vliv. Ostravské radní ale nepřesvědčil.

„Je to nedůvěra rady. Na základě toho, co bylo doposud zveřejněno o kontaktu ředitele s obviněným,“ potvrdil primátor Ostravy Petr Kajnar.

Nejistou pozici má ze stejných důvodů i šéf ostravského dopravního podniku Roman Kadlučka. Také on si s obviněným lobbistou často telefonoval. O jeho setrvání ve funkci rozhodnou příští týden zastupitelé.

Státní zástupce chce v kauze vyslechnout další svědky a nevylučuje, že obviněných může být víc.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme