Archiv | zprávy ze dne 15. srpna 2002

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková, Jana Zemanová, Marika Táborská, Karel Hanzelka |Zprávy z domova

V Ústí čekají přes dvanáct metrů vody

Celá povodňová apokalypsa se přesouvá na sever Čech. Na mohutnou záplavovou vlnu se připravuje Ústí nad Labem. Řeka by měla ve městě kulminovat v pátek odpoledne na úrovni více než dvanácti metrů. V podvečer hladina Labe v Ústí pokořila hranici jedenácti metrů. Pokud se potvrdí předpoklady hydrologů, přesáhne řeka ve městě o jeden metr rekord ze záplav v roce 1845. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc požádal armádu o zapůjčení těžké techniky, která by pomohla ukotvit lodě na rozbouřeném Labi. Na řece se totiž v posledních hodinách utrhlo 12 plavidel.

|Vladimír Vokál |Sport

Žižkovu i Olomouci se dařilo v Poháru UEFA

Fotbalisté Viktorie Žižkov zvítězili v úvodního utkání předkola Poháru UEFA v Serravalle nad sanmarinským Domagnanem 2:0. První branku vstřelil ve 28. minutě Jiří Sabou a druhou přidal dvanáct minut před koncem Luděk Stracený. V závěru byl po druhé žluté kartě vyloučen kapitán Aleš Pikl.

|Marek Janáč, Lenka Šumová, Ivan Mls, Marika Táborská, Martin Hromádka, Dan Moravec |Zprávy z domova

Praha se probouzí ze šoku, lidé začínají počítat škody

Praha se pomalu vzpamatovává z šoku den poté, co se jí přehnala dvousetletá voda. Hladina Vltavy po středeční kulminaci pozvolna opadává a už by neměla dál hrozit. Lidé začínají počítat šrámy, které metropole utržila. Už teď odhadují v řádech miliard až desítek miliard korun. V centru zůstává řada zaplavených ulic, v postižených oblastech stále nefunguje elektrika a plyn. Na Táborsku se již zastavil vzestup Lužnice ve Veselí nad Lužnicí.

|Markéta Kaclová, Ladislav Pavlík, Marika Táborská |Zprávy z domova

Z neratovické Spolany unikal chlór

Dramatické okamžiky dnes zažili obyvatelé Neratovic a blízkého okolí. Kromě vzrůstající hladiny Labe jim zkomplikoval život únik chlóru z tamní zaplavené chemičky Spolany. Mrak jedovatého plynu měl rozměry asi 150 krát 200 metrů. V Neratovicích byl okamžitě vyhlášen třetí stupeň chemické pohotovosti. Podle hasičů, kteří zasahovali na místě, však koncentrace uniklého chlóru nejsou životu nebezpečné. Evakuace města proto nebyla vyhlášena, lidé byli jen vyzváni, aby zavřeli okna a nezdržovali se venku.

|Martin Hromádka |Ekonomika

Záchranáři dostanou palivo zadarmo, rozhodla vláda

Benzín a nafta jsou pro záchranáře zadarmo. Rozhodla o tom dnes vláda. Opatření vstupuje v platnost okamžitě. Důvodem je to, že někde kvůli výpadku proudu nefungují pumpy. Palivo ze státních rezerv bude na postižená území rozváženo v cisternách. Ve státních rezervách jsou nyní zásoby zhruba na 90 dní.

|Marie Woodhamsová, Renata Havranová, Hana Hikelová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Labe ničí Drážďany, Dunaj hrozí Bratislavě

Povodňovou vlnu z České republiky teď čekají v Německu, kde stále trvá kritický stav. Nejhůře jsou postiženy Drážďany a okolí, kde si povodně vyžádaly už devátý lidský život. Labe přitom stále stoupá. Na Slovensku Dunaj stále stoupá, ale prognózy jsou o něco optimističtější. V podvečer se v Bratislavě hladina řeky blížila k hranici 9,8 metru. V metropoli je vyhlášena mimořádná situace. Pod vodou jsou některé části bratislavského nábřeží. V těžce zasaženém Rakousku se povodňová situace nadále pomalu stabilizuje.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková, Petr Doležel, Ladislav Dvořák |Zprávy z domova

Ústí a Děčín se připravují na velkou vodu

Velmi krušný den zřejmě zažijí severní a střední Čechy. Zatímco na jihu země - kromě Lužnice- i v Praze začíná voda pomalu opadávat - rozvodněná Vltava a Labe se teď ženou středními Čechami na sever. Labe navíc začalo stoupat. Nejhorší situace je tak na Mělnicku u soutoku obou řek. Voda tam stoupá a rozlévala se do okolní krajiny. Hladina Labe v Ústí nad Labem překročila psychologickou hranici deseti metrů a dále stoupá. Evakuována byla většinu obyvatel známé Matiční ulice.

|Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová, Renata Havranová, Hana Hikelová |Zprávy ze světa

Část Bratislavy je pod vodou

Povodňovou vlnu z našeho území teď čekají v Německu, kde stále trvá kritický stav. I nadále je nejhorší stav v Drážďanech a okolí, kde si povodně vyžádaly už devátý lidský život. Kritická situace je na slovenském úseku Dunaje. Jeho hladina už dosáhla devíti metrů sedmdesáti centimetrů a stále stoupá. Pod vodou jsou některé části bratislavského nábřeží.

|Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová |Zprávy ze světa

V Texasu vykonán trest smrti

Navzdory mezinárodním protestům byl ve věznici v Huntsville ve státě Texas popraven smrtící injekcí mexický občan Javier Suarez Medina. V reakci na to zrušil mexický prezident Vicente Fox na znamení protestu svou plánovanou návštěvu USA, během které se měl v Texasu setkat se svým americkým protějškem Georgem Bushem. Třiatřicetiletý Medina byl odsouzen k trestu smrti za vraždu policisty z protidrogové jednotky.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru