Evropu trápí toxická vejce. Česko kvůli fipronilu zpřísnilo kontroly dovozců
Fipronil v posledním měsíci dělá starosti desítkám zemí v Evropě i ve světě. Insekticid se totiž objevil ve vejcích nejdřív v Belgii, Nizozemsku a Německu. Teď už kontaminovaná vejce hlásí 40 zemí světa, z toho 26 z Evropské unie, včetně Slovenska. Státy už z trhu stáhly miliony vajec.
Fipronil se objevil už i v Česku. V pondělí veterináři dostali varování od německých úřadů, že se do Česka dostaly výrobky z kontaminovaných vajec, šlo hlavně o pasterizované žloutky a tekutá pasterizovaná vejce.
Dostat se sem měly ale už na začátku srpna přes firmu Zeelandia, která výrobky distribuovala 130 provozovatelům - hlavně do hotelů, jídelen a pekáren. Jakmile se ale o kontaminaci dozvěděla, začala výrobky stahovat.
Slovenští veterináři našli ve vařených loupaných vejcích z Česka nadměrný obsah fipronilu
Číst článek
Několik šarží sušenek v pondělí z českého trhu stáhla i společnost Mendelez - konkrétně šlo o Zlaté věnečky žloutkové. Podezření na přítomnost fipronilu se tady ale nepotvrdilo.
„Výsledky analýzy produktu jsme již obdrželi a nenasvědčují skutečnosti, že by produkt Zlaté věnečky žloutkové skutečně obsahoval nadlimitní množství fipronilu,“ řekla Radiožurnálu zástupkyně firmy v Česku Gabriela Bechynská.
„Zjištěná koncentrace neumožňuje tuto potravinu kvalifikovat jako nebezpečnou," uvedl pro Radiožurnál mluvčí potravinářské inspekce, která v sušenkách našla jen mizivé množství fipronilu, Pavel Kopřiva.
V Česku od středy platí také přísnější kontroly, které se týkají dovážených vajec. Zatímco do středy veterináři kontrolovali jen vejce dovezená z Nizozemska a Belgie, teď už jsou kontroly povinné u vajec a výrobků z nich dovážené ze všech států Evropské unie.
Na jedovatý fipronil se budou testovat vejce ze všech zemí Evropské unie, oznámilo ministerstvo
Číst článek
Laboratorně testovat je musí dovozci sami, a dokud nemají v ruce výsledky, nemůžou zboží uvolnit na trh. Pokud by to udělali, hrozí jim až dvoumilionová pokuta.
Je dost pravděpodobné, že se některá toxická vejce dostala i mezi lidi. Přesná čísla ale nejsou ještě známá. Nicméně podle veterinářů můžou být lidé klidní.
„Při stravovacích návycích, které v České republice máme, nehrozí, že by nastalo nějaké riziko, které je popisováno při vysoké konzumaci, které by mohly při akutní toxicitě nastat,“ potvrzuje i hlavní hygienička Eva Gottvaldová.
Podle ní by člověk musel sníst opravdu velké množství toxických vajec a výrobků z nich.