Kočí požaduje odchod Bárty z vlády. Huml odchází z klubu

Údajnou vnitrostranickou korupci řeší poslanecký klub nejmenší vládní strany - Věcí veřejných. Mimořádné jednání klubu svolala jeho šéfka Kristýna Kočí. Dnes také podala trestní oznámení na ministra dopravy a faktického lídra strany Víta Bártu ohledně předávání peněz za loajalitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna Kočí (Věci veřejné)

Kristýna Kočí (Věci veřejné) | Foto: Filip Jandourek

Jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných, svolaného do sněmovny jeho předsedkyní Kočí, trvalo ve sněmovně jen pár minut. Radek John totiž jako předseda strany převzal pravomoci Kočí a svolal jednání do sídla Věcí veřejných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj ve VV sleduje Věra Masopustová

Trestní oznámení Kristýny Kočí není jedinou akcí, kterou podnikla. V podvečer oznámila, že vyzvala Víta Bártu k rezignaci na všechny funkce a požaduje jeho odchod z vlády. Názor, že by ministr dopravy Bárta měl odstoupit, vyjádřil ve Dvaceti minunutách Radiožurnálu i bývalý člen Věcí veřejných a poslanec Jaroslav Škárka. Dodal, že Věci veřejné jsou schopné fungovat i bez Bárty. Zároveň vysvětlil, že právě proto, aby Vít Bárta skončil, podal na ministra dopravy trestní oznámení kvůli vyplácení peněz za stranickou loajalitu.

Kristýna Kočí v podvečer také potvrdila svou schůzku s premiérem Petrem Nečasem, kterého ráno informovala o trestním oznámení i o vnitřní situaci VV. Kočí, jak řekla novinářům, rozčílila odpolední schůzka Víta Bárty s poslanci u něho doma pod dohledem zaměstnanců firmy ABL.

"Žádám všechny kolegy a členy poslaneckého klubu VV, abychom se společně s ostatními členy Věcí veřejných snažili udržet hlavní cíle naší strany - očistit politiku od nekalých korupčních praktik a zákulisních jednání," uvedla v prohlášení Kočí.

Huml opouští poslanecký klub VV

Další novinkou večera bylo rozhodnutí Stanislava Humla. Jak oznámil, opouští poslanecký klub vládních Věcí veřejných. Novinářům řekl, že s VV už nechce mít cokoliv společného a bude nezařazeným poslancem. VV tak po Jaroslavu Škárkovi ztratili druhého poslance.

Proti vedení VV se vedle Kočí, Humla a Škárky pak připojila i Jana Suchá. Oznámila, že VV zůstává, podporuje ale prý skupinu stranických rebelů kolem Kočí.

O situaci se teď radí část vedení strany v jejím smíchovském sídle.

Vývoj průběžně sledujeme.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme