Vládní Věci veřejné rozdělila vnitrostranická krize

Věci veřejné jsou v krizi. Večer se má sejít jejich poslanecký klub - ale na dvou místech. Jeden v poslanecké sněmovně, kam ho svolává předsedkyně klubu Kristýna Kočí, druhý svolal šéf strany Radek John na Prahu 5. Dnes vyšlo najevo, že Kočí stejně jako poslanec Jaroslav Škárka, podala trestní oznámení kvůli penězům, které měla dostat od ministra dopravy Víta Bárty údajně za mlčení o stranických záležitostech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna Kočí a Vít Bárta

Kristýna Kočí a Vít Bárta | Foto: Filip Jandourek

Šéfka poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Kristýna Kočí je už druhá ve straně, která podala trestní oznámení kvůli penězům od ministra dopravy Víta Bárty. Kočí měla od Bárty dostat půl milionu korun. Poslankyně Kočí má vypnutý mobilní telefon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politický komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček mluví o kauze Věcí veřejných ve Světě o třetí na Rádiu Česko.mp3

Prvním, kdo na vnitrostranickou korupci povolal policii byl už bývalý člen věcí veřejných Jaroslav Škárka. Ten podal trestní oznámení na podezření z korupce, sledování jeho osoby, pomluvu, sledování politiků na Praze 1 a podivné praktiky strany VV při zajišťování loajality poslanců.

Škárka Radiožurnálu řekl, že o kroku Kristýny Kočí nic nevěděl. Přivítal ale, že ho následovala: „Já po zpochybňujících výrocích pana ministra Bárty, že se jednalo o nějakou půjčku, tak toto vnímám, pokud se tak stalo, jako potvrzení pravdivosti mého vyjádření,“ uvedl Škárka.

John: Pokus o vnitrostranický puč

Předseda VV Radek John se na své spolustraníky obrátil s prohlášením. Jednání poslance Jaroslava Škárky a předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí má za "natolik závažná nařčení", že ještě na dnešek svolal mimořádné jednání předsednictva Věcí veřejných.

„Obvinění poslance Škárky jednoznačně odmítám a jednání Kristýny Kočí považuji za promyšlený a cílený vnitrostranický pokus o puč. O jejích krocích jsem nebyl informován ani já z pozice předsedy, ani předsednictvo, ani Rada VV, ani poslanecký klub VV,“ uvedl ve svém prohlášení John.

Aféra kolem poslance Jaroslava Škárky by mohla mít pro Věci Veřejné dohru i na koaliční úrovni. Některá média spekulují o tom, že ODS a TOP 09 se domlouvají na vládě bez Věcí Veřejných.

Podle serveru iDnes.cz chce stranu opustit šest poslanců. Zatím ale není jasné, kdo mezi nimi je. Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan Radiožurnálu řekl, že je pro něho tato informace překvapivá: „Dozvěděl jsem se to od vašich kolegů novinářů, kteří se mě ptali, zda jsem nebo mezi několika poslanci z VV, kteří míří do ODS, nebo mezi několika poslanci, kteří míří do TOP 09. Tak nejsem a že tam někteří z mých kolegů jsem se, říkám, dozvěděl vlastně z otázek novinářů.“

Případné rozštěpení poslaneckého klubu Věcí veřejných na dvě strany by pro vládu podle politického komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka znamenalo velkou potíž. „Kdyby se poslanecký klub Věcí veřejných rozpadl, a zdá se, že je na dobré cestě k tomuto cíli, tak pak by se dvě vládně-koaliční strany, ODS a TOP 09, musely pokusit sehnat na svoji stranu alespoň sedm dosavadních véčkařů, aby Nečasova vláda měla šanci udržet se u moci. Upozorňuji, že těch sedm by ale znamenalo těsnou většinu 101 hlasu v Poslanecké sněmovně,“ řekl Petr Nováček.

Premiér nechce dávat ultimáta

Premiér Petr Nečas ale zatím nechce "véčkařům" dávat nějaká "ultimáta". Prezident Václav Klaus má podle serveru lidovky.cz kauzu za "nepochopitelnou a nešťastnou věc, podle něj je třeba počkat na "férový výsledek vyšetřování".

Po odchodu ministra dopravy Víta Bárty volá opoziční ČSSD. Pokud tak neučiní, anebo ho neodvolá premiér Petr Nečas, chtějí vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Sociální demokraty zřejmě podpoří i komunisté.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Martina Mašková, Věra Pfeifferová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme