Operátoři nám vypověděli smlouvy. Zvážíme limity dat na wifi ve vlacích, uvedly České dráhy

Neomezený internet přes wifi ve vlacích Českých drah už možná bude brzy minulostí. Operátoři podle železničářů vypověděli smlouvu na stahování bez hranic. Nově by jej chtěli zpoplatnit podle množství využitých dat. Dráhy proto zvažují, že objem dat budou muset omezit. Informaci Zdopravy.cz potvrdil serveru iROZHLAS mluvčí drah Radek Joklík. Konkurenční dopravci omezení internetu zatím neplánují.

Praha (Aktualizováno: 21:25 25. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Služba České dráhy v současnosti stojí 15 milionů korun ročně. Ilustrační foto | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Zákazníci si během cesty volně stahují filmy, videa, skypují a podobně. To samozřejmě objem čerpaných dat oproti původnímu očekávání výrazně zvýšilo, což vedlo operátory ke zrušení výjimky na neomezené čerpání dat ve vlacích,“ uvedl pro server iROZHLAS.cz mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Faltýnek: Babiš bude jednat o cenách mobilních dat i přípravě tendru na čtvrtého operátora

Číst článek

„Operátoři nám napsali, že končí s neomezenými tarify a že nám budou připojení zpoplatňovat podle stažených dat,“ doplnil pro server Zdopravy.cz člen představenstva Českých drah Radek Dvořák.

‚Stahování velkých objemů‘

Náklady drah by se tak podle něj mohly zvýšit na trojnásobek až čtyřnásobek. Služba je v současnosti stojí 15 milionů korun ročně.

České dráhy proto podle Dvořáka uvažují, že by stahování množství dat omezily.

„Jednou z možností je omezení množství dat. Pro běžný přístup na internet by se fakticky nic nezměnilo, omezení by se ale dotklo stahování velkých objemů, třeba filmů nebo automatických aktualizací,“ dodal.

Datové limity můžou dráhy podle něj zavést už v pololetí letošního roku. Joklík dodal, že omezení objemu dat už funguje na území Německa ve vlacích na trase Praha – Berlín – Hamburk.

Wifi ve vlacích ČD

„Službu wifi aktuálně poskytujeme ve více než 800 dálkových i regionálních spojích a v jejím rozšiřování budeme dál pokračovat. V současnosti například realizujeme projekt instalace wifi do cca 300 dalších vozů pro dálkové vlaky, cca 100 z nich již zařízení má nainstalováno,“ upřesnil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Službu wifi ve vlacích Českých drah podle Joklíka zajišťují dva ze tří mobilních operátorů v Česku. Kteří to ale konkrétně jsou, odmítl prozradit s tím, že České dráhy by se vystavily sankcím.

Server iROZHLAS.cz proto požádal o reakci všechny tři. Smlouva uzavřená s poskytovatelem připojení ve vlacích - společností ČD Telematika - nyní končí. Do chystaného výběrového řízení se plánujeme přihlásit, konkrétní podobu nabídky je však předčasné komentovat," odpověděla po devááté hodině večer mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

„Podmínky smlouvy, která se týká Českých drah, jsme neměnili, ani ji nevypověděli," reagovala mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová.​

A Vodafone pak podle mluvčího Marka Steigera internet do vlaků Českých drah nedodává.

Operátoři, kteří spolupracují s Českými drahami, by se nicméně v budoucnu mohli změnit. „V souvislosti s tím, ale zejména z důvodu dalšího rozšiřování wifi ve vlacích, aktuálně připravujeme vypsání nové zakázky na operátory, kteří budou službu připojení k internetu a čerpání dat ve vlacích ČD nadále zajišťovat,“ dodal Joklík.

Co konkurence?

Neomezené internetové připojení nabízí na svých linkách i konkurenční dopravci. Ti se ale zatím ke změnám nechystají.

„Neomezený přístup k datům pro své cestující ve vlacích i autobusech hodláme zachovat i do budoucna,“ řekl ČTK mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

‚Data jsou drahá, protože hledáte wifi.‘ Češi si podle ministryně mohou za ceny tarifů částečně sami

Číst článek

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský pak pro iROZHLAS.cz zmínil, že podobné limity jsou také v některých západních zemích.

„Ve vlacích v Německu je už dlouho omezen objem dat, který člověk může stáhnout. Na nádraží ve Švýcarsku je to pak například omezené časem. Data můžete stahovat maximálně třicet minut,“ upřesnil.

Diskuzi o cenách internetového připojení a objemu dat nedávno rozvířila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), která v České televizi uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wifi sítím.

Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. „My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede,“ řekla Nováková.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme