ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dostavbu Temelína, rozhodl soud

ČEZ nesmí zatím uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu Temelína. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který vyhověl stížnosti francouzské firmy Areva. Před rokem ji ČEZ z tendru vyloučil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Areva se u soudu brání proti svému vyřazení.

„Krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, jímž bylo zadavateli ČEZ zakázáno uzavřít smlouvu v zadávacím řízení na předmětnou veřejnou zakázku,“ vysvětlila Miroslava Sedláčková z Krajského soudu v Brně.

Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.

ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže trvá na tom, že nepochybil a Arevu vyřadil oprávněně:

„Nabídka ze strany Arevy nesplňovala podmínky zadání a nesplňovala ani zákonné podmínky. A to v takových důvodech, že jsme museli k tomu kroku za zákona přistoupit.“

ČEZ podle Kříže věří, že soud nakonec dospěje k podobnému závěru jako antimonopolní úřad:

„Když rozhodoval antimonopolní úřad o odvolání Arevy, tak také vydal předběžné opatření a poté rozhodl, že jsme postupovali správně. A my jsme stále přesvědčeni, že vyloučení Arey z tendru bylo opodstatněné.“

Dnešní rozhodnutí soudu nebude mít podle Ladislava Kříže na soutěž vliv, protože vítěz tendru bude známý až na začátku roku 2015. Areva uvedla, že se pokusí do výběrového řízení vrátit.


Zvětšit mapu

Jana Zemanová, mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme