Nábřeží Tibery ožije dočasnými obrazy. Vytvoří je pouhý proud vody

Místy velmi neútulné nábřeží řeky Tibery v italské metropoli by mělo letos pořádně prokouknout. Stovky metrů nábřežní zdi se změní díky velmi zajímavému výtvarnému projektu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

památník Vittoriano

památník Vittoriano | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Originalita tzv. murales spočívá v tom, že nebudou malované na zeď barvami, ani stříkané sprejem, ale vzniknou stříkáním proudu obyčejně vody přes šablonu. Voda odstraní ze zdi na některých místech nánosy nečistot, smogu a prachu.

Nejde tedy o žádnou invazivní techniku. Dala by se nazvat variantou metody graffiti - slovo graffiare znamená italsky škrábat. Murales, které časem pod dalšími nánosy smogu opět zmizí, vytvoří uznávaný jihoafrický umělec William Kentridge do konce tohoto roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výtvarném počinu na nábřeží Tibery mluvila z Říma Lucie Chvojková

Půjde o 90 obrazů, které budou i 9 metrů vysoké a zachytí hlavní historické události Říma - jak jeho vítězné okamžiky, tak jeho porážky.

Murales budou pokrývat nábřežní zeď v délce 500 m mezi dvěma mosty - ponte Sisto a Ponte Mazzini. První pokus se objevil na zdi mostu Margherita právě v těchto dnech.

Zútulnění nábřeží Římané vítají. Mnoho z nich sem chodí na procházky a vede tam také cyklistická stezka.

Lucie Chvojková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme