Největší minci na světě pomáhal do Vídně dostat Čech. V muzeu se na ni stojí fronty

Největší zlatou minci na světě odlili v Austrálii. V průměru má zhruba metr a váží tunu. A zrovna teď je na evropském turné. Do pátku mohou rekordní minci vidět návštěvníci muzea ve Vídni. Rakouská metropole získala právo ukázat unikátní platidlo veřejnosti jako první. Tunového zlatého drobečka pomáhal z Austrálie do Rakouska dostat i jeden Čech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší mince na světě

Největší mince na světě | Foto: Vojtěch Berger

„Ta váha, to je opravdu něco mimořádného. Je to největší a nejtěžší mince na světě. Hodnotu má 30 milionů euro,“ říká Ladislav Křeček a popisuje, proč si s kolegy dal tu námahu a přesvědčil mincovnu v australském Perthu, aby unikátní minci zapůjčila na výstavu do Evropy.

Ladislav Křeček pracuje ve vídeňském Schoellerově obchodě s mincemi. Jeho šéf Gernot Maier musel Australany ujistit, že se minci ve Vídni nic nestane.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě největší mince z Austrálie do Rakouska natáčel zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Minci hlídají členové ochranky v civilu, převlečení za návštěvníky muzea. Kolem mince je neprůstřelné sklo. Je to prevence, aby se mince nepoškodila. O to, že by ji někdo ukradl, si vážně strach neděláme. Na to potřebujete těžkou techniku a pár hodin času. Do peněženky si ji neschováte,“ směje se Gernot Maier.

Tunová zlatá mince dostala při své výstavě prestižní místo - foyer Uměleckohistorického muzea ve Vídni. Vitrínu zvědavě okukují návštěvníci, kteří si v exponovaných časech musí vystát i frontu.

„Na jedné straně je královna Alžběta II., na druhé australský klokan. Nominální hodnota je milion australských dolarů, hodnota zlata je ale mnohem vyšší,“ říkají starší manželé, dobře vyzbrojení informacemi z novin a televize.

Žijí v Rakousku klokani?

Australská mince vystavená v rakouském muzeu připomíná i jeden častý omyl. Cizinci si totiž často pletou anglickou výslovnost Rakouska a Austrálie a slovo Australia zaměňují za Austria. Rakušané už to berou s humorem.

„Ano, cizinci se našeho syna už jednou ptali, jestli u nás žijí klokani. I když jsme jim to ale vysvětlili, pořád si nemohli Rakousko nějak zařadit. Mysleli si, že tu všichni pořád chodíme v tradičních kožených kalhotách a v kroji,“ dodává žena.

vídeňský obchod s mincemi, který přesvědčil Australany, aby unikátní minci půjčili na výstavu | Foto: Vojtěch Berger

Rozhovor v muzejní hale opodál poslouchá i Australan Ron Currie. Pracuje v mincovně v Perthu a minci takříkajíc do Evropy osobně doprovodil:

„Australané se stali národem v roce 1901. Za nějaký čas přišla olympiáda a jednu z medailí získal australský reprezentant. Jenže když stál na stupních vítězů, zahráli mu omylem rakouskou hymnu. Takže s Rakušany toho máme hodně společného.“

Uměleckohistorické muzeum kvůli vystavené minci počítá s nárůstem počtu návštěvníků. Vstupenka pro celé muzeum stojí 14 eur.

Největší zlatá mince na světě se z Vídně přesune do Německa. V únoru bude jednou z hlavních atrakcí berlínského veletrhu World Money Fair.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme