Olympijské hry začnou dnes večer. Na zahájení se těší i čeští sportovci

V ruském Soči dnes vzplane olympijský oheň. Zůstává tajemstvím, kdo ho zažehne. Naopak jisté je, že v hale Fišt nebude chybět početná výprava českých sportovců. V centru dění ale nebudou rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na stadionu Fišt dnes budou slavnostně zahájeny olympijské hry

na stadionu Fišt dnes budou slavnostně zahájeny olympijské hry | Zdroj: Reuters

„Jo, jdeme, je to první olympiáda. Času mám před závodama dost, takže není důvod, proč bych nemohla jít,“ říká nejen za sebe, ale i za řadu dalších českých sportovců snowboardcrossařka Eva Samková.

V průvodu za vlajkonoškou Šárkou Strachovou by na olympijském stadionu, mimochodem určeném jen pro slavnostní zahájení a zakončení, neměl chybět ani hokejový útočník Petr Nedvěd. „Rád bych se zúčastnil,“ říká hokejista, který do Soči dorazil ve čtvrtek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Petr mluvil s českými sportovci i trenéry před zahájením olympijských her v Soči

Do hlediště se může vtěsnat až 40 tisíc sportovních fanoušků. Kromě účastníků her uvidí i show představující slavné tradice i současnost hostitelského Ruska.

„Máme potom ještě asi čtyři dny času, tak jsme se dohodli, že se podívat půjdeme, všichni,“ neopomněl zdůraznit benjamínek české výpravy, teprve sedmnáctiletý sdruženář Tomáš Portyk.

Ne všichni ale možnosti osobně se zúčastnit slavnostního zahájení her využijí. Chybět například bude rychlobruslařka Martina Sáblíková a také její kolegyně Karolína Erbanová. Tu odradil čtyři roky starý zážitek z Vancouveru.

„Ani mi nevadilo tam jít, ale trvalo snad tři hodiny, než se seřadily všechny ty státy. To bylo nic moc,“ vzpomíná česká rychlobruslařka.

Kdo zapálí oheň?

Snad si sportovci podobný zážitek z večerního slavnostního zahájení tentokrát neodnesou. S napětím budou, podobně jako fanoušci, pouze čekat na to, kdo zažehne olympijský oheň.

„Ke mně se dostávají zvěsti, že to může být od zimního sportovce po letního. Od sportovce po samotného prezidenta,“ nabízí svůj odhad trenér českých rychlobruslařů Petr Novák.

Zimní olympijské hry Soči 2014 - sportoviště | Foto: ČTK

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme