Během jarních prázdnin na jižní Moravě se sníží počet spojů v MHD o 15 procent

Mnozí Brňané asi dnes vyrazili jako každý všední den na zastávku MHD a pak marně čekali na svůj obvyklý spoj. Dočkali se jej možná až po deseti minutách, přesto přijel přesně podle jízdního řádu - ovšem jízdního řádu platného pro prázdniny. V celém Jihomoravském kraji totiž dnes začaly jarní prázdniny, takže hlavně v brněnské MHD jede méně spojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnská MHD

Brněnská MHD | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

V regionální se ruší minimum spojů, redukce se tam obvykle týká jen letních a vánočních prázdnin. Naopak v Brně ubývá spojů prakticky při každých prázdninách, naposledy třeba na jediný den 31. ledna, kdy byly prázdniny pololetní.

Obvykle ubude asi 15 procent spojů. Základní desetiminutový interval mezi spoji, který platí zhruba od sedmi do 19 hodin, prodlužuje na 12 minut. Během hodiny namísto šesti spojů jede jen pět. Podle Dopravního podniku je během prázdnin o cestování menší zájem, takže spoje by nebyly dostatečně vytížené.

Dopravní podnik tvrdí, že podle jeho průzkumů i na jarní prázdniny odjíždí řada rodin třeba na hory či jinam na dovolenou, takže pokles zájmu o dopravu je evidentní.

Na druhou stranu však vysokoškolákům naopak právě začíná semestr - většině buď minulý nebo tento týden. Právě ti tvoří značnou část cestujících v Brně a některé linky právě směrem na vysokoškolské kampusy bývají dost přeplněné i v neredukované podobě.

O prázdninách jsou spoje méně vytížené

Podle mluvčí Dopravního podniku Lindy Hailichové ale nejsou zbývající spoje příliš přeplněné.

„Při našich průzkumech si to i ověřujeme. Že je pokles nejen v řadách školáků, studentů základních a středních škol, ale i u pracujících osob. Na prázdniny odjíždějí celé rodiny a poptávka po přepravě klesá ve všech věkových skupinách,“ říká.

Mnoho cestujících, kteří nemají doma školáky, se o tom, že jsou jarní, podzimní, či pololetní prázdniny, dozví právě až na zastávce. Tam si pak počkají třeba i 10 minut na další spoj. V dispečinku dopravního podniku dnes zaznamenali několik rozčílených telefonátů cestujících.

Informace jsou na webu i v časopise

Podle mluvčí Hailichové informuje dopravce cestující, jak se dá. „Tuto skutečnost máme zveřejněnou na našich webových stránkách, v našem časopise Šalina, informovali jsme prostřednictvím sociální sítě Facebook,“ vypočítává Hailichová a doplňuje:

„Snažíme se tu informaci zveřejnit kanály, kterými můžeme. Určitě ten dnešní den může být pro někoho trošičku takový zmatečný. Myslím si, že během zítřka už bude situace na zastávkách jasnější.“

Nicméně jeden velmi efektivní informační kanál zatím Dopravní podnik města Brna nevyužívá - a to samotný informační systém ve vozidlech, kde by stačilo k hlášení zastávek přidat předchozí pracovní den občasné hlášení o tom, že budou prázdniny a tomu budou odpovídat i jízdní řády.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme