Lidé na severu Čech si vozí z Německa levnější topné oleje, riskují tím i vězení

Na drahé pohonné hmoty se někteří lidé na severu Čech snaží vyzrát tím, že si vozí z Německa levnější minerální oleje nebo naftu. Tyto lehké topné oleje značené červenou barvou nejsou zdaněné. Pokud je ale někdo doveze do Česka a nezaplatí z nich daň, dopouští se daňového úniku. A když to dělá ve velkém, hrozí mu až 10 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Já jsem si myslel, že když si to vezu jenom na topení, že se ničeho nedopouštím, že je to normální,“ hájí se mladík, který si sice vezl z Německa malé množství minerálních olejů Heizöel, ale přesto ho čeká řízení na celnici.

"Topný olej si nelze dovézt v rámci osobní spotřeby. Každý, kdo si veze topný olej, musí předložit v okamžiku kontroly na daňovém území České republiky doklad, kterým prokáže, že byla spotřební daň zaplacena. Doklad musí mít náležitosti podle zákona o spotřební dani,“ zdůrazňuje liberecký celník Martin Stočes.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pašování červené nafty informovala redaktorka Ivana Bernáthová

Pokud celníci při kontrole odhalí, že řidič veze z Německa minerální oleje nebo naftu a nezaplatil za ně daň, celníci mu nákup nejen bez náhrady zabaví, ale ještě mu uloží celou spotřební daň zaplatit.

Pokud někdo pašuje oleje nebo červenou naftu ve velkém, hrozí mu i vězení. Liberecký krajský státní zástupce Martin Tvrdík už například podal obžalobu na sedm osob stíhaných za daňový únik ve výši 54 milionů korun:

"Vedoucí pachatel provozoval tři čerpací stanice, dále měl firmu, která se zabývala autodopravou, takže dovážel do České republiky oleje. Formálně se vykazovaly vývozy do Rumunska, takže se neplatily příslušné daně, byly osvobozeny, ale ve skutečnosti byly oleje stáčeny na našich benzínových čerpacích stanicích nebo přímo v cisternách a prodávaly se jako motorová nafta.“

Podle kriminalisty Ondřeje Musila teď policie šetří i řadu dalších kauz spjatých s lehkými topnými oleji: „Dál to pokračuje. Bohužel k tomu nemůžu říct víc, protože je to série případů, které jsou v běhu.“

Případy i v Ústí

Řadu odhalení mají za sebou i ústečtí celníci. "V závěru loňského roku jsme odhalili Mostečana, který za sedm měsíců dovezl nejméně 117 tisíc litrů topného oleje a připravil stát na daních nejméně o dva miliony korun,“ připomíná jejich mluvčí Jiří Nejedlý.

Dříve lidé vozili lehké topné oleje v osobních vozech, vešlo se jim tam až 400 litrů. Teď už využívají dodávky, kam se vejde až 1000 litrů paliva. Většinou v hranatých barelech v takzvaných IBC kostkách, v plastových kanystrech a sudech.

"Vzhledem ke zvýšenému počtu záchytů jsme samozřejmě zvýšili kontrolní činnost v příhraničních oblastech,“ dodává Nejedlý.

Velký liberecký případ už má na stole soudce Petr Neumann. Obžalovaným v této kause hrozí 5 až 10 let vězení.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme