Severočeské muzeum v Liberci chce postavit nový vchod. Památkáři nesouhlasí

Návštěvníci budou možná přicházet do Severočeského muzea v Liberci jinudy než doposud. Podle nového návrhu počítá vedení muzea s bočním vchodem v suterénu budovy namísto hlavních dveří nad dvojitým schodištěm. Takovou přestavbu ale zásadně odmítají památkáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severočeské muzeum v Liberci

Severočeské muzeum v Liberci | Foto: Severočeské muzeum Liberec

„Z našeho hlediska jsou stavební zásahy do kulturní památky – do historického objektu – natolik rozsáhlé, že v navržené podobě, tak jak je vstup v projektové dokumentaci, nemůže být v žádném případě akceptován,“ potvrzuje Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu v Liberci.

Vedení muzea chce nový vchod vybudovat proto, aby sloužil bezbariérovému přístupu. V jeho blízkosti by také mělo vzniknout nové, lepší zázemí pro návštěvníky jako šatny, sociální zařízení nebo obchod se suvenýry.

Severočeské muzeum v Liberci založené v roce 1873 patří mezi největší muzea v republice. Budova, navržená v romanticko-historizujícím stylu, byla postavena v letech 1897-1898. Součástí rozsáhlého komplexu je také replika renesanční věže liberecké radnice. V letech 1982-1988 prošla budova důkladnou rekonstrukcí. Muzeum má tři sbírková oddělení – přírodovědecké, historické a uměleckohistorické – a bohatou knihovnu.
Zdroj: Severočeské muzeum v Liberci

Severočeské muzeum je od začátku ledna zavřené kvůli plánované přestavbě. Ta ale zatím nezačala, protože stále není vybrána firma, která se o bezbariérové úpravy muzea postará.

„Rampu ze zadní části muzea, výtah, nové toalety, kamerový systém a jednu novou expozici. Pro tuto první etapu proběhlo zatím výběrové řízení – tři firmy, všechny udělaly chybu, muselo být zrušeno, budeme vyhlašovat znovu,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Hana Maierová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Kraj ale odmítá, že by bylo muzeum zavřené zbytečně. Vedení muzea totiž kromě stavebních prací naplánovalo také výrobu nových expozic a menší úpravy interiérů. Tyto práce prý za zavřenými dveřmi probíhají už od začátku roku. Muzeum se má znovu otevřít v květnu.


Zvětšit mapu

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme