Dávky už jen na účet nebo složenkou. sKarty zůstanou už jen zdravotně postiženým

Úřady práce včera ukončily vyplácení dávek přes sKarty, nově už je Úřad práce vyplácí jen na účet nebo složenkou. Lidé karty vracet nemusejí, měli by je ale znehodnotit. Ještě dva měsíce budou platit jako průkaz zdravotně postiženého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sKartu nebudou mnozí lidé vůbec používat

sKartu nebudou mnozí lidé vůbec používat | Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

V praxi to znamená, že od tohoto data je budou lidé dostávat už přímo na svůj účet nebo složenkou,“ říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Měli by si ale zkontrolovat, jestli má úřad informaci, kam jim peníze poslat.

„Klienti , kteří dosud nenahlásili změnu způsobu výplaty nebo neaktualizovali adresu, by tak měli učinit co nejdříve,“ dodala Beránková.

V současné době eviduje Úřad práce ČR celkem 277.549 platných sKaret. Za celou dobu trvání sKarty přesáhl počet vyplacených příspěvků 2,6 milionu jednotlivých dávek a částku 14,1 miliardy korun.
Zdroj: Úřad práce ČR

O změnu už požádalo 25 000 lidí. Ještě asi tisícovka lidí nedala úřadům práce vědět, jak chtějí nově dávky dostávat.

Naposledy dostaly dávky před sKartu včera příjemci dávek z oblasti státní sociální podpory, jako jsou přídavky na dítě nebo příspěvky na bydlení a pěstouni.

Už v lednu skončila výplata dávek v nezaměstnanosti a hmotné nouze. V dubnu skončí ještě platnost karet, které slouží jako průkazky pro zdravotně postižené.

Mezi klienty je stále téměř tři sta tisíc karet. Vracet je podle úřadu nemusejí, měli by je ale znehodnotit.

Za celou dobu fungování sKaret přes ně stát vyplatil více než čtrnáct miliard korun.

sKarta - vývoj událostí | Foto: Michal Jindra

Jakub Šídlo, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme