Libye by mohla brzy obnovit vývoz ropy. Vláda uzavřela dohodu s povstalci

Libyjská vláda získá zpět kontrolu nad ropnými terminály. Dohodla se s povstaleckými skupinami, které přístavy obsadily před osmi měsíci. Během měsíce by tak mohla severoafrická země vyvážet ropu v obvyklém množství. Podle libyjských úřadů ale nejsou jednání s povstalci zatím úplně u konce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východolibyjští rebelové hlídají vchod do přístavu Sidra, kde kotví severokorejský tanker

Východolibyjští rebelové hlídají vchod do přístavu Sidra, kde kotví severokorejský tanker | Zdroj: Reuters

„Vláda souhlasila s dohodou, kterou dojednali prostředníci. Přístavy se znovu otevřou ve dvou etapách,“ říká libyjský ministr spravedlnosti Saláh Mirghání a dodává:

„Teď to budou terminály Zuvejtína a Haríga a během dvou až čtyř týdnů pak velké přístavy RásLánúf a Sidra. Některé věci je ale třeba ještě dojednat."

Libyjská vláda ještě před měsícem hrozila ozbrojeným útokem na povstalce, kteří přístavy drželi. Bylo ale jasné, že na to nemá vojenské prostředky. Kdyby takový útok nastal, zhroutil by se křehký mír, který nyní v Libyi panuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předání strategických ropných terminálů v Libyi informoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Jediným reálným řešením tak byla dohoda, kterou zařídili blíže nespecifikovaní prostředníci. Pravděpodobně šlo o nějakou další ozbrojenou skupinu, protože politické dohody v Libyi dojednávají jednotlivé milice a na tom celý politický systém aktuálně stojí.

Vláda přislíbila, že nebude povstalce držící přístavy stíhat, že upustí od dalších hrozeb ozbrojených útoků a že vyplatí kompenzace.

Zřejmě tedy do rozpočtu východní části země přispěje větší částkou z vývozu ropy, než tomu bylo dosud. Povstalci přislíbili, že se skutečně stáhnou ze čtyř velkých přístavů, které dodnes drží.

Pokud se skutečně podaří přístavy do měsíce otevřít, dojde ke skokovému nárůstu exportu libyjské ropy, protože Libye od loňského léta produkuje pouze 10 až 15 procent předchozího množství.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme