Ministryně spravedlnosti chce přísněji trestat soudní znalce za nekvalitní práci

Ministerstvo spravedlnosti připravuje nový zákon o soudních znalcích. Ti totiž dosud, místo aby soudcům pomohli vyřešit složité kauzy, svými posudky leckdy spor ještě více komplikují. A to buď nekvalitně odvedenou prací, nebo tím, že dojdou ke zcela protichůdným závěrům. Trestu se přitom bát zpravidla nemusí. Ukázal to například nedávný soud s podnikatelem Romanem Janouškem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková

Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

V něm musel rozhodovat až superposudek vyžádaný soudem. Předtím se závěry znalců výrazně lišily. Podle jednoho posudku Janoušek ženu před kolizí viděl, podle druhého nikoli.

Právě ten ve prospěch obhajoby ale označili experti přímo v soudní síni za nevídaně nekvalitní. Soudce Tomáš Kubovec proto mohl pro jeho autora žádat trest. Jenže k tomu se, minimálně dokud nepadne pravomocný verdikt, podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci nechystá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč chce ministryně spravedlnosti změnit zákon o soudních znalcích, zjišťovali Martin Karlík a Antonín Viktora

„V tuto chvíli pan předseda nic podobného neplánuje, protože případ dosud není pravomocný a čeká ho odvolací jednání u Vrchního soudu v Praze. Proto bych další úvahy nechala až na chvíli, kdy rozsudek bude v právní moci,“ vysvětlila.

Protichůdné posudky nejsou v praxi výjimkou. Přitom právě pohled znalců může hrát zásadní roli v konečném rozsudku. Jejich práci proto kritizuje řada odborníků včetně exministryně spravedlnosti, poslankyně za ČSSD Marie Benešové.

„Dneska se s tím doslova kšeftuje. Jak se pak máte dobrat objektivní pravdy? Cílem u soudů je objektivní pravda, a ne kdo koho přetluče lepším posudkem,“ řekla Benešová.

Jenže potrestat znalce za nekvalitní práci je dnes téměř nemožné. Ukazují to statistiky ministerstva spravedlnosti. Z 230 stížností, které řešilo za poslední dva roky, jen ve třech případech udělilo znalci pokutu.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková za hnutí ANO chce proto nastavit přísnější pravidla. Vytvořila speciální komisi, která má za úkol do konce roku připravit návrh na efektivnější dohled nad prací znalců.

Martin Karlík, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme