U sochy Krista je před finále MS pořádně živo, Němci o svém triumfu nepochybují

Brazílii v minulosti dobyly různé evropské námořní velmoce, ale teď má tahle země nové, fotbalové kolonizátory. Němci v semifinále mistrovství světa vítězstvím 7:1 porobili pýchu Brazilců a po internetu hned začaly kolovat obrázky slavné hory nad Riem, odkud na nich místo sochy Krista zhlížela kancléřka Angela Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Ježíše nad Riem

Socha Ježíše nad Riem | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Aby ale skutečně tohle město ovládli, musejí si ještě Němci v dnešním finále podmanit argentinský tým.

Kristus se k mistrovství světa ve fotbale točí zády. Jeho socha na hoře Corcovado žehná Riu směrem k zátoce Botafogo a pláži Copacabana, stadion Maracaná nechává za sebou.

Přehrát

00:00 / 00:00

U sochy Ježíše natáčel Jan Kaliba

Před finále nemá o návštěvníky nouzi, lidské mraveniště u jeho nohou mluví většinou španělsky. Argentinci totiž hodně podporují také Peruánci, Panamané nebo Kolumbijci. Potkáte tu ovšem také spoustu Němců.

Před finále proti Argentině jsou hodně sebevědomí a ani k tomu nepotřebují mít na podstavci místo Ježíše Krista kancléřku Merkelovou.

„To bylo přehnané… Viděl jsem ji vyvedenou i v několika barvách, ale klasika s Kristem, jak to tady vidíme, to je přece jen lepší,“ říká jeden z německých fanoušků a jeho kamarád dodává: „Byl to takový žert po zápase s Brazilci, který nám teď dodává jistotu, že vyhrajeme i finále. Já jsem si tím jistý.“

Dvojice příznivců z Lipska se od reprezentantů své země tolik neliší.

„Jsem přesvědčený, že když zůstaneme klidní a trpěliví, tak uspějeme. Hrajeme ve vrcholné formě, Argentina je pro mě hodně, hodně dobré mužstvo, které si zaslouží být ve finále. Mají spoustu osobností v čele s Messim v ofenzivě,“ nechal se slyšet Bastian Schweinsteiger.

Argentinci se pyšní pevnou obranou

Podle německého záložníka se ovšem nesmí zapomínat ani na skvělou obranu Argentinců. „Vzpomeňte si, jak v semifinále třeba vygumovala takového hráče jako je Robben. Ale vím, že když zahrajeme dobře, můžeme i takové mužstvo světové úrovně porazit,“ neskrývá své sebevědomí Schweinsteiger.

Také trenér Joachim Löw si pochvaluje, že má mužstvo, které tohle mistrovství zastihlo na vrcholu sil. A všechno to vlastně začalo před deseti lety vyřazením českým týmem ve skupině mistrovství Evropy 2004.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru mezi fanoušky u Braniborské brány tři hodiny před začátkem finále přiblížila zpravodajka ČRo v Berlíně Klára Stejskalová

Po následné sebereflexi a přestavbě národního týmu Němci už ani jednou nechyběli na velké akci v semifinále a dnes ji konečně mohou i vyhrát, což má také souvislost s českým fotbalem. Posledním turnajem, kde Němci získali zlaté medaile, je pro Čechy stříbrné EURO 1996.

O vítězství německých fotbalistů nepochybují ani fanoušci, kteří se už několik hodin před začátkem finálového utkání začali scházet na tradičním místě v Berlíně – u Braniborské brány. Nejčastěji tipují výhru 2:0.

Rovněž organizátoři počítají s tím, že se tam o půlnoci bude slavit, už mají připravený ohňostroj a fanouškové věří, že se k Braniborské bráně vrátí v úterý, aby titul společně oslavili s německými reprezentanty.

Argentinci zpívali své fotbalové písně i pod sochou Krista | Foto: Jan Kaliba

Klára Stejskalová, Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme