Seriál Kolo pro život čeká nejdelší a nejstarší český bikemaraton

V sobotu se už pojedenadvacáté pojede Bikemaraton Drásal. V letošním ročníku je prodloužen na rekordních 175 kilometrů s více než pětikilometrovým převýšením. Extrémní bude i díky počasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolo pro život - vítěz Kristián Hynek a za ním druhý v pařadí Pavel Boudný

Kolo pro život - vítěz Kristián Hynek a za ním druhý v pařadí Pavel Boudný | Foto: Mirek Matějec

Závod, který pojede tuto sobotu v Hostýnských vrších už po 21., je dlouhý 175 kilometrů a delší maratónskou trať bikeři v Česku nenajdou. Stejné označení, tedy „obr“ nesly i závody v minulých letech, přičemž trať tehdy měřila v „pouhých“ 115 kilometrů.

Ondřej Fojtík na ni dominoval čtyřikrát, letos se však už zařadil mezi pořadatele. „Trať je vymyšlená s citem a lidé se dostanou na nejkrásnější místa v Hostýnských vrších, takže právem patří k tomu nejlepšímu, co u nás je,“ láká účastníky čtyřnásobný vítěz závodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Bikemaratonu Drásal informoval ve vysílání Radiožurnálu Miroslav Augustin

Pojede se na počest Josefa Drásala, nejvyššího člověka, který kdy žil na českém území. Rodák z Chromče na Šumpersku, žijící v 19. století a pochovaný v Holešově měřil 242 centimetrů.

Bikemaratón Drásal nabízí extrémně dlouhou trať, meteorologové pro změnu předpovídají extrémní podmínky. Teplota se má v sobotu pohybovat kolem 30 stupňů, na cyklistický výkon je tedy potřeba se připravit.

Je třeba se připravit, radí lékař

„V takovém počasí doporučuji cyklistiku v krytém velodromu,“ říká se smíchem MUDr. Vítězslav Hradil, primář centra pohybové medicíny.

„Člověk by měl vnímat svoje tělo. Do takového počasí by měl být přichystán ohledně se týče tekutin, cukru a energetických nápojů. Trasa by měla být přiměřená situaci, aby se dalo slézt z kola a dalo se dojít do cíle,“ myslí si lékař.

Na trať Bikemaratónu Drásal se vydá přes sto cyklistů, některou z dalších deseti tras kratších, méně náročných si zvolilo zatím asi třináct set přihlášených. Hlavním městem české cyklistiky bude tuto sobotu bezpochyby Holešov.

Miroslav Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme