Co si počít s voucherem či storno poplatky? Na otázky klientů cestovních kanceláří odpovídal právník Svoboda

Zajímá to snad každého: jak bude vypadat letní dovolená? Vláda chce o uvolnění cestování rozhodnout podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD na přelomu května a června, záleží ale na vývoji epidemiologické situace. Řada lidí koupila si zájezd už loni a teď neví jak postupovat? Na jejich otázky ve páteční finanční poradně Radiožurnálu a iROZHLAS.cz odpovídal právník Jakub Svoboda.

Finanční poradna Praha (Aktualizováno: 12:00 7. 5. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr letní dovolené se letos může lidem zkomplikovat. Některé zájezdy jsou totiž už vyprodané. Nabídka last minute dovolených je navíc omezená.

Dostali jste se v souvislosti s koronavirovou krizí do úzkých a chcete poradit? Ptejte se. Ilustrační foto | Foto: Dan Gold | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Další díly finanční poradny:
6. dubna 2020: Máme exekuce a dluhy, jak mám postupovat v době bez příjmů?
7. dubna 2020: Jak mohou drobní podnikatelé získat pomoc od státu?
8. dubna 2020: Jak si můžete přivydělat, pokud vaše firma přerušila výrobu?
9. dubna 2020: Na jakou pomoc mají nárok rodiče samoživitelé?
10. dubna 2020: Co potřebují senioři, kteří jsou nejohroženější skupinou?
14. dubna 2020: Nouzový stav zasáhl i studenty. Kde si můžou přivydělat?
15. dubna 2020: Jak zaplatit nájem v době nouzového stavu? Jak ho vybírat?
16. dubna 2020: Mají divadla či galerie nárok na pomoc v nouzovém stavu?
17.dubna 2020: Jak pomoci sociálně slabším lidem v hmotné nouzi?
4. května 2020: Na co mají v součanosti nárok samoživitelé?
5. května 2020: Jak mohou živnostníci zmírnit dopady koronavirové krize?
6. května 2020: Jak se vyznat ve vládních programech pro firmy? 
7. května 2020: Ve kterých oborech hledat volná místa?

Předloni Tibet, loni Nový Zéland a letos za podobné peníze Šumava. Takový je plán na letní dovolenou mnoha Čechů. Kvůli zavřeným hranicím teď tisíce z nich řeší, jak si užijí léto - a mnohdy taky za co.

Místo vrácení peněz totiž cestovní kanceláře klientům dávají vouchery, které mohou uplatnit později.

Co vše si k vám může cestovná kancelář dovolit a jaké jednání je protiprávní?

Cestovní kanceláře své klienty v tuto chvíli nenutí, aby doplatili zálohy na letní zájezdy. Ty mají za normálních okolností splatnost 60 dní předem.

Pokud má už teď cestovní kancelář jistotu, že nebude schopna například kvůli opatřením zájezd vypravit, vystaví poukaz na uhrazenou zálohu. Klientů cestovních kanceláří se minulý týden zastal taky ombudsman Stanislav Křeček.

A jak fungují zmiňované vouchery? Cestovky můžou podle nové legislativy místo hotovosti za zaplacené zálohy za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna svým klientům vystavovat na příslušné částky poukazy.

Lidé samozřejmě mají právo i na to poukaz odmítnout, peníze jim ale cestovka ze zákona vyplatí až v říjnu příštího roku.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme