Ve Francii skončilo první kolo parlamentních voleb. Macronova strana v nich těsně zvítězila

Koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona a levicová formace Nová lidová, socialistická a ekologická unie (NUPES) Jeana-Luca Mélenchona získaly v první kole francouzských parlamentních voleb shodně kolem 26 procent hlasů. Macronova centristická aliance má velkou šanci zůstat největší parlamentní silou a má stále naději i na většinu v Národním shromáždění.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž (Aktualizováno: 23:25 12. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Macron přišel volit se svou manželkou Brigitte v severofrancouzském přímořském letovisku Le Touquet

Prezident Macron přišel volit se svou manželkou Brigitte v severofrancouzském přímořském letovisku Le Touquet | Foto: Ludovic Marin | Zdroj: Reuters

Podle předběžných výsledků sjednocený levicový blok a koalice prezidenta Emmanuela Macrona měli vyrovnané šance. Levicový blok pod vedením Jeana-Luca Mélenchona získal 25,66 procent hlasů, Macronova koalice pak 25,75 procenta.

🇫🇷 Francouzské min. vnitra zveřejnilo kompletní výsledky 1. kola parlamentních voleb:

1. Macronova koalice 25,75%
2. sjednocený levicový blok @Jean-Luc Mélenchon 25,66%
3. Národní sdružení @Marine Le Pen 18,68%
4. Republikáni 10,42%
5. Znovudobytí @Eric Zemmour 4,24%

@iROZHLAS.cz

01:11 – 13. 06. 2022

3 11

Podle tajemníka pro evropské záležitosti Clementa Beaune ale zaznamenala prezidentova koalice při prvním kole parlamentních voleb dobrý výsledek.

Podle tajemníka pro evropské záležitosti @Clement Beaune Macronova koalice při 1.kole parlamentních voleb zaznamenala dobrý výsledek.

Podle odhadů sjednocený levicový blok @Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale ✌️ a koalice prezidenta @Emmanuel Macron zaznamenaly zhruba stejný výsledek.

@iROZHLAS.cz @Radiožurnál

20:19 – 12. 06. 2022

1 5

Ve štábu prezidenta Macrona a jeho strany zhodnotila výsledky prvního kola premiérka Élisabeth Borneová, která do druhého kola v departementu Calvados postoupila z prvního místa. Premiérka a další ministři Macronova kabinetu předem avizovali, že pokud ve volbách neuspějí, tak zřejmě odstoupí. Prezidentova koalice ale zatím jako jediná dokáže vytvořit jasnou většinu.

Borneová uvedla, že prezidentská koalice má týden na to, aby v druhém kole získala „silnou a jasnou většinu“. Podle ní jsou v sázce základní hodnoty francouzské republiky. Vyzvala k mobilizaci proti extrémům. „Republika neznamená štvát jedny lidi proti druhým,“ řekla premiérka.

🇫🇷Premiérka @Élisabeth BORNE ve štábu @avec vous po 1. kole parlamentních voleb
- do 2. kola v departementu Calvados postupuje z 1. místa
- rekordně nízká volební účast, hlasovala méně než 1/2 Francouzů
-Macronova koalice jako jediná dokáže vytvořit jasnou většinu
@iROZHLAS.cz

21:08 – 12. 06. 2022

2 3

Mélenchon uvedl, že „prezidentská strana byla poražena“. Vyzval voliče, aby levicovou koalici znovu podpořili v druhém kole a odmítli záměry prezidentského tábora.

Druhé kolo voleb se uskuteční v obvodech, kde žádný kandidát nezíská 50 procent odevzdaných hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů.

Média se zaměřila také na výsledky jednotlivých politiků. Do druhého kola se nedostal neúspěšný krajně pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour, zatímco Le Penová, která se v prezidentských volbách probojovala do druhého kola, získala kolem 50 procent hlasů. Do čela klání se ve svých obvodech dostali premiérka Borneová i ministr vnitra Gérald Darmanin. Oba ale zřejmě budou muset zabojovat o mandát v druhém kole.

Někdejšímu kandidátovi na prezidenta Éricu Zemmourovi parlamentní volby nevyšly. Bránami druhého kola zřejmě neprojde on sám ani žádný z kandidátů jeho strany Reconquête (Znovubytí) 🤔 @iROZHLAS.cz

20:53 – 12. 06. 2022

2 11

Ani polovina voličů

V neděli přišlo k volbám historicky málo voličů. Pokud se potvrdí data z průzkumu agentury Elabe pro televizi BFM TV, bude se jednat o historicky nejnižší účast od roku 1958. K urnám přišla podle odhadů méně než polovina oprávněných voličů (47,7 procenta).

Podle politologů zájem o parlamentní volby upadá, protože mnoho voličů má dojem, že o směřování země se rozhodlo již při prezidentských volbách, které se konaly v dubnu. 

🇫🇷🗳️ Participation en France métropolitaine à 12h00 pour les #legislatives2022 : 18,4%.

2017 : 19,2%
2012 : 21,1%
2007 : 22,6%
2002 : 19,7%
1997 : 22,7%

12:03 – 12. 06. 2022

72 138

Pro francouzského prezidenta jsou tyto volby mimořádně důležité. Jejich výsledky totiž předurčí, jestli bude moci prosazovat klíčové reformy, jako například penzijní.

V některých francouzských zámořských územích začaly volby kvůli časovému posunu už v sobotu. Francouzi žijící v zahraničí, kteří rozhodují o jedenácti křeslech v Národním shromáždění, hlasovali v prvním kole už minulý týden.

Volby kandidátů 

Svůj hlas už v neděli odevzdal prezident Macron, který přišel volit se svou manželkou Brigitte v severofrancouzském přímořském letovisku Le Touquet. Volební lístek do urny už vhodili také jeho hlavní političtí soupeři z krajní pravice i levice.

Marine Le Penové volila ve své baště Hénin-Beaumont na severu Francie, levicový politický veterán Jean-Luc Mélenchon v Marseille na jihu. Podle záběrů francouzských televizí svůj hlas odevzdali mimo jiné i premiérka Élisabeth Borneová či ministr vnitra Gérald Darmanin.

Řada Macronových ministrů se ve volbách uchází o mandát v Národním shromáždění a podle agentury Reuters by ho přinejmenším někteří nemuseli získat.

Zvlášť obtížný bude mít podle médií souboj ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune, který je Macronovým blízkým spolupracovníkem a o mandát se uchází v obvodu na východě Paříže, která se v prezidentských volbách v dubnu přiklonila k levici.

Martin Balucha, zuj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme