Rusové utrpěli další ztráty na jihu Ukrajiny. Situace je tam podle Kyjeva ‚napjatá a dynamická‘

Ruské rakety dopadaly na Charkov na severovýchodě Ukrajiny také v noci na středu, Rusové utrpěli další ztráty na jihu země, kde podle ukrajinské armády panuje „dynamická“ situace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpořil ukončení zjednodušeného vydávání víz Rusům, jak to v úterý navrhla Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev (Aktualizováno: 14:15 7. 9. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům v centru Charkova zasažený ruskou raketou

Dům v centru Charkova zasažený ruskou raketou | Foto: State Emergency Service of Ukrai | Zdroj: Reuters

Zatímco v Charkovské oblasti podle pozorovatelů Ukrajinci zahájili protiofenzivu, samotné město Charkov pravidelně čelí ostřelování z ruských pozic.

Hrajeme si s ohněm a mohla by se stát katastrofa, varoval šéf agentury po návštěvě Záporožské elektrárny

Číst článek

Starosta města Ihor Těrechov ve středu brzy ráno na sociální síti Telegram uvedl, že kolem 1.30 místního času (0.30 SELČ) ruské střely poničily infrastrukturu v Němyšljanském obvodě. Hořelo tam několik automobilů a průmyslová budova, ale informace o případných obětech nebo raněných nebyly k dispozici.

Podle oblastního gubernátora Valentyna Rezničenka Rusové obnovili i ostřelování raketami a těžkým dělostřelectvem oblasti v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny, konkrétně města Nikolol, které leží na opačném břehu řeky Dněpr. 

Ruskému ostřelování ráno čelil také Slovjansk ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Poničena tam byla škola a jedna další budova, uvedl starosta města Vadym Ljach.

Starosta Kramatorsku Oleksandr Hončarenko zase informoval, že ruské rakety těžce poničily budovu místní psychiatrické kliniky. Podle úřadu ukrajinského prezidenta zemřeli při ruském ostřelování Doněcké oblasti tři civilisté.

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že jeho síly „osvobodily“ od ukrajinských sil obec Kodema v Doněcké oblasti. Kodemu, která má necelých 600 obyvatel, považuje proruská separatistická Doněcká lidová republika za součást svého území.

Spolupráce s partyzány

Jižní operační velení ukrajinské armády v noci na středu oznámilo, že situace na jihu Ukrajiny je „napjatá a dynamická“. V oblasti přitom Kyjev v posledních dnech podle dostupných informací rovněž přechází do protiofenzivy.

Ukrajinská armáda tam podle velitelství v úterý zničila mimo jiné pět ruských tanků a 12 houfnic a zabila 83 ruských vojáků. Ukrajinské síly údajně navíc sestřelily ruský bitevník Su-25 a bezpilotní letoun Orlan-10. Informace tohoto typu ale nelze nezávisle ověřit.

Lidé v Zelenského stínu? ‚Stojí za ním lidé různých kvalit a morálních profilů,‘ upozorňuje ukrajinista

Číst článek

Mluvčí jižního velení Natalija Humenjuková řekla, že ukrajinské síly ovládly neupřesněný počet měst v Chersonské oblasti.

Podle analytiků, které oslovila katarská televize Al-Džazíra, je na jihu Ukrajiny zjevná „vysoká úroveň spolupráce mezi ukrajinskou armádou a partyzány“.

Ti údajně ukrajinským silám mimo jiné poskytují informace o ruských jednotkách a situaci na okupovaných územích a ničí ruské zásobovací trasy.

‚Ruští vrazi v Evropě‘

Podle ukrajinské generální prokuratury ukrajinské úřady od spuštění plnohodnotné invaze evidují 47 025 možných zločinů způsobených ruskými silami. Je mezi nimi i 32 093 zločinů agrese a válečných zločinů.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pravidelném nočním proslovu uvítal aktuální návrh Evropské komise ztížit Rusům získávání víz do zemí EU. Podle Zelenského to „ukazuje občanům teroristického státu, že nesou určitou morální odpovědnost za agresi svého státu proti Ukrajině a Evropě“.

„Je naprosto nepřijatelné, aby evropské území využívali k turistice nebo nákupům ti, kteří doma v Rusku nejen podporují štěpení a zesměšňování Evropy, ale pracují na něm,“ zdůraznil prezident.

Kromě morální stránky jde podle něj také o elementární bezpečnost.

„Rusko opakovaně posílá vrahy do Evropy pod rouškou obyčejných turistů. Věží v Salisbury, německých ulic a skladů zbraní v Česku už viděli dost. Evropa není místem, kde by se měli procházet vrahové a jejich příznivci,“ prohlásil Zelenskyj. Připomněl tak i výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

pj, mfk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme