Česko se připojilo k úmluvě UNESCO proti dopingu

České sportovce čeká zpřísnění dopingových kontrol. Poslanci totiž schválili Mezinárodní úmluvu UNESCO proti dopingu ve sportu. Do budoucna tedy požadavky této světové organizace budeme muset zapracovat do některých zákonů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Vedle zpřísnění kontrol čeká na sportovce také jejich zpřesnění. Podle ministryně školství Dany Kuchtové je schválení této úmluvy pozitivní krok. Jde totiž o první takovou smlouvu, která má mezinárodní charakter. "My stanovíme konkrétně antidopingové kontroly, my řekneme, v případě, že se ukáže, že došlo k nějakému dopingu, že sportovcům dokonce odepřeme některé příspěvky."

S rozhodnutím sněmovny je spokojen i komunistický poslanec Václav Exner. Úmluva podle něj přesně určí, u kterých sportů bude kontrola povinná a za jakých podmínek. "A to jak v etapě přípravy, tak v etapě probíhání závodů, soutěží, tak i následně."

V budoucnu tedy budeme muset přijmout zákon, který by přísněji kontroloval výrobu, distribuci a prodej dopingových látek. Novelizovat se budou muset i některé stávající normy.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme