Americké úřady zavřely server Megaupload pro údajné porušování autorských práv

Jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů je mimo provoz. Americké úřady zavřely Megaupload, populární místo pro výměnu elektronického obsahu kvůli údajnému porušování autorských práv. Hackeři v odvetě napadli počítačový systém amerického ministerstva spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový milionář, zakladatel serveru Megaupload.com Kim Schmitz

Internetový milionář, zakladatel serveru Megaupload.com Kim Schmitz | Zdroj: Reuters

Megaupload patřil k 15 nejnavštěvovanějším serverům na internetu. Zakladatel společnosti Kim Schmitz s několika spolupracovníky už stanuli před soudem na Novém Zélandu. Byl to první krok k vydání do Spojených států, které žádají vyšetřovatelé.

Podle obžaloby, kterou podalo americké ministerstvo spravedlnosti, majitelé serveru vydělávali nezákonně na šíření filmů a jiných materiálů chráněných autorskými právy. Držitele autorských práv tak vedení Megauploadu mělo připravit o půl miliardy dolarů. Obžalovaní se měli obohatit o 175 milionů. Těsně před zablokováním přístupu se na serveru objevilo oznámení, které takové tvrzení popřelo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko Martin Vyleťal ze serveru Lupa.cz

Krátce po uzavření Megauploadu napadli počítačoví hackeři ze skupiny Anonymous webové stránky amerického ministerstva spravedlnosti a FBI. Většina webových stránek amerických úřadů a zábavního průmyslu je už dnes normálně v provozu.

„Na podstatě datových úschoven, což byl i server megaupload.com, není nic špatného. Je to služba, kde mohou uživatelé sdílet soubory. To, že se tam objevují závadné soubory nebo soubory takzvaně pirátské, chráněné copyrightem, je z mého pohledu věc nabídky a poptávky. Do určité míry si za to mohou sami ti držitelé práv, protože v minulosti jednoduše podcenili nástup internetu jako prodejního kanálu,“ myslí si Martin Vyleťal ze serveru Lupa.cz.

Portál pro ukládání souborů Uložto.cz bude nejspíš nabízet hudbu legálně

Číst článek

„Tam jde o to, že Megaupload porušil legislativu, které se říká DMCA. Je to zákon z roku 1999, a ten v podstatě říká, že tyto webové služby na žádost majitelů autorských práv musí ze svých databází mazat závadný obsah, který je chráněn autorskými právy. Zatímco ostatní to na žádost dělají, tak Megaupload to delší dobu nedělal,“ říká ale redaktor serveru Živě.cz Jakub Čížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zavření Megauploadu mluvil ve večerních Ozvěnách dne na Radiožurnálu Jakub Čížek, redaktor serveru Živě.cz

„V tomto případě to byl byznys opravdu výnosný, protože tento web měsíčně navštěvovalo zhruba 81 milionů unikátních návštěvníků. A ti za to, že tuto službu mohli používat, samozřejmě platili,“ podotýká Čížek.

Prokurátor amerického ministerstva spravedlnosti podal žalobu na Megaupload už 5. ledna. Dokument ale odpečetil federální soud v Alexandrii u Washingtonu až včera. Na 7 desítkách stran se v něm vypočítávají závěry dvouletého vyšetřování.

Vít Pohanka, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme