Přerušený festival Jeden svět pokračuje. Zahájí ho premiéra snímku Češi jsou výborní houbaři

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v pátek odstartuje svou koronavirem odloženou druhou část třídenním intenzivním programem v areálu Kasárna Karlín v Praze. O jeho zahájení se postará premiéra nového snímku dokumentaristky Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, který pohledem mimozemských výzkumníků sleduje vztah Čechů k přírodě a krajině.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie z jarní části festivalu Jeden svět

Fotografie z jarní části festivalu Jeden svět | Zdroj: Jeden svět

„Tématem letošního ročníku je klimatická krize a její dopady jak v globálním, tak lokálním měřítku. Ta nikam nezmizela. Jen byla překryta další, momentálně aktuálnější krizí globálních rozměrů,“ popisuje ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

„Cítili jsme, že věrní ročníkovému tématu i poslání festivalu zůstaneme tím, že na naší lokální, české úrovni ukážeme, že s dopady krizí je možné bojovat. Proto jsme se rozhodli vynaložit maximum úsilí a přerušený festival dokončit v novém termínu. Nechtěli jsme diváky a divačky připravit o zážitky a tvůrce o premiéry, které jsme jim slíbili.“

Podzimní Febiofest zahájí dokument o Karlu Gottovi. Odložený ročník nabídne i projekce online

Číst článek

V Kasárnech Karlín bude uvedeno celkem 16 dokumentárních snímků, z nichž většinu doprovodí debaty s tvůrci nebo odborníky. Vedle toho program festivalu poběží také v pražských kinech Aero, Atlas, Bio Oko, Evald a Světozor.

Právě v žižkovském Aeru se odehraje poslední projekce pražské části festivalu, kterou uzavře snímek Radovana Síbrta Postiženi muzikou o kapele The Tap Tap. V té hrají a zpívají členové Jedličkova ústavu.

Náhradní podzimní termín umožní také vůbec první projekce Jednoho světa v letním kině.

„Vždycky jsme chtěli pořádat venkovní projekce, které mají takový ten pravý festivalový charakter, ale jelikož se konáme standardně v březnu, kdy je zima, nebylo to možné. Teď budeme promítat v letním kině hned tři snímky. Kromě Houbařů to budou také Psí láska Lindy Kallistové Jablonské a Provinční městečko E, za které si odnesl Zvláštní cenu poroty České soutěže Dmitrij Bogoljubov,“ říká programový ředitel Ondřej Moravec.

Jeden svět v Praze potrvá od 11. do 22. září. Od 17. září do 24. října pak postupně objede dalších 23 měst v České republice. Vůbec prvním místem konání podzimní akce ale bude už 10. září Sušice.

Během konání festivalu budou platit bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. Ve všech uzavřených prostorách bude od diváků vyžadováno nosit roušky. Pořadatelé také vyzývají k tomu, aby mezi sebou lidé udržovali rozestupy a zdrželi se fyzického kontaktu.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme