Slavný rockový kytarista Jimmy Page slaví 70. narozeniny

Před 70 lety se narodil kytarista Jimmy Page. Rocker proslul zejména svým angažmá v kapele Led Zeppelin. Uznání si vysloužil i u hudebních kritiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Led Zeppelin na premiéře filmu Celebration Day

Členové skupiny Led Zeppelin na premiéře filmu Celebration Day | Zdroj: Reuters

Na vrcholu slávy se spolu se spoluhráči ze skupiny Led Zeppelin ocitl v 70. letech, svým kytarovým uměním se ale proslavil už v letech šedesátých.

Hudebníci mu přezdívali Little Jimmy. Jako studiový hráč se podílel na albech Rolling Stones, Erica Claptona nebo Johna Mayala. Jeho kytara zní na více než polovině všech tehdejších rockových nahrávek v Anglii.

„On je vlastně jedním z muzikantů, kteří začali myslet nejenom v energii a v rytmu, ale také v barvách. Takže jeho muzika je ještě dodneška strašně bohatá na různá kreativní sóla, různé barvy. To znamená, že v něm bylo i možná něco z jazzu, ale hlavně blues, rock a rokenrol především,“ říká hudební publicista Josef Vlček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavného kytaristu přiblížil redaktor Kryštof Benoni

Největší uznání ovšem Jimmy Page získal až jako kytarista kapely Led Zeppelin. Díky svému osobitému stylu hraní se stal vzorem pro celou generaci rockerů. Jeho kytarové rify tehdy zněly i za železnou oponu.

„On byl jeden z mála, kteří mi otevřeli takový prostor, že se pro mě dva termíny hudba a svoboda sloučily, že vlastně nic v hudbě není zakázané, všechno se smí. Člověk má pocit, když sáhne na kytaru, tak přesně sahá do míst, kde to vymyslel ten Jimmy Page, že to není žádný rukolam nebo něco takového, a přitom je to originální a skvělé,“ vzpomíná kytarista Radim Hladík.

Jimmy Page není jen uznávaný muzikant. Věnuje se také umělecké malbě a má zálibu v okultismu. „Věnoval se spoustě dalších věcí, které byly mimo rockovou hudbu, zabýval se třeba strašně moc magií. Dokonce bydlel v domě, který patřil kdysi mágu Aleisteru Crowleymu,“ dodává Vlček.

V současné době žije Jimmy Page se svou rodinou ve Velké Británii. Americký časopis Rolling Stone ho ve svém žebříčku sta nejlepších kytaristů zařadil na třetí místo a v roce 2005 byl za svůj umělecký přínos oceněn i Řádem britského impéria.

Kryštof Benoni Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme