Nemýt se a nečíst. I to patří mezi zvyky, které Číňané dodržují na Nový rok

V Číně a některých dalších asijských státech dnes po půlnoci přivítají nový lunární rok. Svou vládu převezme kůň, jedno z dvanácti zvířat čínského horoskopu. Pověrčiví Asiaté se na nový rok připravují s několikadenním předstihem. Během příprav třeba nesmí číst knihy nebo si kupovat boty. Místo chození po nákupních centrech se mají naopak koupat v listech pomela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Číně a některých asijských státech přivítají nový lunární rok. Svou vládu převezme kůň

V Číně a některých asijských státech přivítají nový lunární rok. Svou vládu převezme kůň | Foto: Kateřina Procházková

Staré ženy u stánku na tržišti prodávají vedle zeleniny i svazky zázračných listů pomela. Svazek stojí 8 hongkongských dolarů. „Je to pro štěstí, je to náš zvyk,“ vysvětluje zpravodajce ČRo prodavačka.

„Umyj se tím jako mýdlem, celé tělo. Jsou to šťastné listy. Budeš mít pak štěstí po celý rok. A začít musíš už teď, před čínským novým rokem,“ radí žena, která listy pomela nakupuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Nový rok se v Číně nečte, nemyjí se vlasy nebo se nezametá. Jaké jsou další zvyky zjišťovala zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Listy vypadají jako od fikusu benjamína, jen jsou větší, tvrdší a podivně voní. Svazky si kupuje spousta Číňanek. Novoročních zvyků je ale na jihu Číny mnohem víc.

„V Hongkongu lidé chodí na květinový trh, kde nakupují listy pomela a mandarinkovníky. Doma před svátky uklízí, vaří a připravují se na příchod nového roku. Když jsme byli malí, dostávali jsme jako dárek nové oblečení na celý další rok,“ popisuje Joanne, která je učitelka čínštiny.

Je to drobná žena kultivovaného jazyka, která toho o kultuře a historii ví mnoho. Přes třicet let o nich učila na londýnské univerzitě. Do Hongkongu se vrátila před několika lety.

„Také si dáváme peníze vložené do červených obálek. Jde opět o starou jižní tradici. Na severu to nedělají. Za Maova socialismu to bylo dokonce zakázané. Na jihu lidé věří, že červené obálky přinášejí štěstí, stejně jako mandarinky,“ doplňuje.

Nečíst, nezametat, nestříhat, jíst sušené ústřice a mandarinky

K novoročním zvykům v Číně patří podle ní také to, že se nečtou knihy, protože slovo "kniha" se vyslovuje stejně jako sloveso "ztratit". A ztrácet na začátku roku nikdo nic nechce. První den nového roku se také nemyjí vlasy, aby se nespláchlo štěstí. Nezametá se, aby se štěstí nevymetlo.

Nepoužívají se nůžky a nože, aby se nepřestřihla nit života. Nesmí se kupovat ani zmiňovat boty, slovo totiž zní stejně, jako když si Číňan povzdechne nad neštěstím.

Doporučuje se však jíst sušené ústřice a také mandarinky, které připomínají valounky zlata. A samozřejmě navštěvovat příbuzné. Základních pouček není podle Joanne málo.

„V Hongkongu je takové množství zvyků dáno nejen dlouhověkou tradicí, ale i novými výmysly na podporu úspěšného byznysu,“ říká.

Číňané se připravují na příchod Nového roku podle lunárního kalendáře, vládu přebírá kůň | Foto: Kateřina Procházková

„Kdysi to takové nebylo. Spíše se tady dodržovaly evropské zvyky. Jde tedy spíše o moderní pověry než o tradici. V Hongkongu bují komerce, vydělávání peněz a lidé si je chtějí všemi způsoby přivolat, udržet a rozmnožit,“ přibližuje Joanne.

To, že si zdejší Číňané potrpí na pověry a rituály, potvrzuje i Warwick Wong, přední hongkongský mistr feng shui, v překladu něco jako vykladač budoucnosti či astrolog.

Na začátku roku má vždy plné ruce práce s horoskopy a předpověďmi budoucnosti. Skoro každý Číňan chce totiž předpovědět, co ho v příštím roce čeká.

„Nastupuje rok Koně, podle čínského horoskopu je to vláda dřevěného koně. Pro většinu je kůň dobrým znamením. Je důležité zůstat pozitivně naladěný a mít jasně vytyčený cíl. A také je potřeba pamatovat na to, že všechno můžeš svým konáním změnit,“ taková je mysticky tajemná předpověď mistra Wonga.

Rok Koně | Foto: Český rozhlas

Kateřina Procházková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme