Zakázaný jed opět zabíjel. Další obětí se v Hošticích stal chráněný mořský orel

V jižních Čechách opět zabíjel karbofuran. Na lhostejnost lidí, kteří nerespektují zákaz používání tohoto prudkého jedu, doplatil další mořský orel. Kriticky ohrožený pták našel smrt tentokrát v Hošticích u Volyně. V České republice se jedná už o třetí podobný případ v letošním roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jsem sice mladý, ale jistě majestátní. Orel mořský, Planá n. Luž. 2.6.2008.

Jsem sice mladý, ale jistě majestátní. Orel mořský, Planá n. Luž. 2.6.2008. | Foto: Jan Zima

„Většinou je jed napíchnutý do nějakého mrtvého zvířete, vejce, nebo uzeniny.“

Takové pochoutky v období, kdy není příliš potravy, orli neodmítnou, říká českobudějovický ornitolog Jiří Pykal. A nejenom oni. Karbofuran tak každoročně usmrtí desítky zvířat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O další otravě vzácného ptáka zakázaným jedem informovala Jitka Cibulová Vokatá

Nebezpečný je ale také pro lidi, tvrdí Irena Berecová z České inspekce životního prostředí:

„Návnady mohou být nebezpečné i pro člověka. Pokud by ji sebralo dítě, může dojít k jeho otravě.“

V Evropské unii se karbofuran nesmí používat, prodávat ani skladovat už od roku 2008. I přesto neustále k otravám dochází.

„Je zřejmé, že jsou lidé, kteří mají staré zásoby jedu. Návnady nejsou zaměřené na orla mořského, ale spíše na trávení tzv. škodné. A orel se stává nezamýšlenou obětí,“ vysvětluje ornitolog Jiří Pykal.

Česká inspekce životního prostředí po prokázání otravy mořského orla karbofuranem připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele.

Šance na jeho dopadení je ale podle policejní mluvčí Lenky Holické minimální. „Je velmi těžké prokázat někomu, že zakázanou látku přechovával, či následně umístil do lesa jako nástrahu,“ tvrdí.

Zatímco zvířata přijdou při otravě karbofuranem o život, pachateli v tomto případě hrozí za týrání zvířat a přechovávání jedů odnětí svobody v trvání od jednoho do tří let.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme