V Soči si přijdou na své i milovníci čaje. Mohou navštívit jedny z nejsevernějších plantáží

Kromě právě probíhající olympiády se ruské Soči může pochlubit i nejseverněji položenými čajovými plantážemi na světě. Nacházejí se v místních horách, kam se mohou vydat i návštěvníci her.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čajový dům

Čajový dům | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Čajový specialista Andrej láme třísky do samovaru a téměř poslepu dodržuje naučený rituál.

„Je to velmi rychlý proces. Nalijete do samovaru osm litrů vody, pomocí třísek v něm rozděláte oheň, přidáte dřevěné uhlí a za dvacet minut je čaj horký,“ vysvětluje.

Čajový dům byl postaven u příležitosti letní olympiády v Moskvě v roce 1980. Důvodem byla propagace ruského čaje mezi zahraničními turisty. „Po olympiádě náš dům navštívilo sto deset tisíc cizinců ze sto zemí světa," říká průvodkyně.

Kultura pití čaje má v Rusku velkou tradici. V čajovém domku ho připravují výhradně v samovaru a servírují bez cukru, ale kdo chce, může si do něj dát třeba fíkový džem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské čajové plantáže poblíž Soči navštívil zpravodaj Petr Vavrouška

„Cizincům se tady moc líbí. Jsme daleko od města, není tady hluk. Mají úžasný výhled na moře i na Kavkaz. Ochutnají náš čaj a poznají ruskou kulturu," dodává paní Jelena, která zrovna obsluhuje německou výpravu.

„Já osobně považuji tento region za půvabný, zajímavý. Výjimečná je ta blízkost moře a hor," pochvaluje si pan Ditrich z Berlína.

Z verandy v čajovém domu vidí v okolí samé čajové plantáže. Ty v Soči patří k nejseverněji položeným na světě a bylinky do čaje se sbírají na horských lukách, kde dnes sportovci bojují o medaile.

V Soči se začal čajový průmysl rozvíjet v roce 1925, kdy vznikly první plantáže a na svět přišla značka ruský čaj.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme