V kauze Tatra svědčil novinář Janek Kroupa. Popsal, jak případ rozkryl

V případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra dnes svědčil novinář Janek Kroupa. Právě jeho informace vedly policii k prošetření armádní zakázky. Kroupa, který v současnosti pracuje pro Radiožurnál, popisoval, jak se mu američtí představitelé Tatry svěřili s žádostí o úplatek ze strany exministra obrany Martina Bartáka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z diskuse Novináři a aféry. Janek Kroupa

Z diskuse Novináři a aféry. Janek Kroupa | Foto: Jan Bohdal

Státní zástupce Dušan Táborský považuje Janka Kroupu za důležitého svědka.

Kauza začala už v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl.
Soud se zabývá tím, zda si Martin Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Údajně žádal v přepočtu o 80 milionů korun za to, že firma i přes vypovězení smlouvy českému subdodavateli zakázku získá.

„Výpověď pana novináře Kroupy mě jen ubezpečila v té tezi, že novináři jsou hlídací psi demokracie. Vypovídal naprosto spontánně a poukázal na další skutečnosti nebo návaznosti s jinou zbrojní zakázkou,“ říká.

Kromě Janka Kroupy dnes svědčil také bývalý velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář.

Před šesti lety byl poblíž jednání o zakázce Tatry pro českou armádu na americké střelnici, kde podle spisu padla žádost o úplatek. Nemyslí si ale, že by k něčemu takovému došlo.

Obžalovaný Martin Barták a jeho známý, zbrojař Michal Smrž, vinu odmítají. Rozsudek by mohl padnout v květnu.

kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme