Balkán hlásí 44 obětí záplav, řeky už ale kulminovaly a mírně klesají

Balkánské země potvrdily nejméně 44 obětí záplav. Úřady v Bosně a Hercegovině a Srbsku předtím uváděly 34 mrtvých. Počet obětí se ale zřejmě ještě zvýší, protože řada míst je stále pod vodou.Situace se ale mírně zlepšila. Rozbouřené řeky už většinou kulminovaly a někde i klesají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy postihly na Balkáně přes milion lidí. Desetitisíce obyvatel musely kvůli rozvodněným řekám opustit své domovy, statisíce domácností jsou bez elektřiny či pitné vody nebo odříznuté od pomoci. Záchranáři se postupně dostávají do vesnic, které voda odřízla od okolního světa.

V Srbsku je nejhůře postižené město Obrenovac, které je prakticky celé pod vodou. Hladina v jeho ulicích dosahuje i dvou až tří metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Bosně a Hercegovině přiblížil v Dopoledním radiožurnálu český velvyslanec v Sarajevu Tomáš Szunyog

„Situace se na území Srbska a Bosny a Hercegoviny zlepšuje, řeky se vrátily v zásadě do svých koryt. Nicméně situace na březích Sávy je špatná, na některých místech řeka prorazila i ochranné hráze, takže musely být evakupovány tisíce lidí,“ popisuje aktuální situaci český velvyslanec v Sarajevu Tomáš Szunyog.

V Bosně působí škody kromě povodňové vlny i sesuvy půdy, které poničily několik vesnic. BBC v této souvislosti upozorňuje i na nebezpečí starých miny z války v devadesátých letech.

„Miny jsou problémem Bosny, proto také ČR už dlouho financuje projekty na odminování. V určitých lokalitách může být obyvatelstvo ohroženo. Na druhé straně zaminované území se odhaduje asi na 3 procenta celého území Bosny a Hercegoviny,“ upozorňuje vyelvyslanec.

Srbsko kvůli nejhorším povodním v dějinách požádalo o zahraniční pomoc. Ministerstvo zahraničí ČR uvolnilo humanitární pomoc v hodnotě pět milionů korun. Včera už do Srbska dorazili čeští hasiči. K nim by se mohly přidat další dva týmy se speciální technikou a plavidly.

V Srbsku je nejhůře postižené město Obrenovac | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Pomoc posílají i české humanitární organizace. „Chystáme se na Balkán poslat v příštím týdnu náš tým a poskytnout materiální pomoc, tedy vysoušeče, desinfekční prostředky a podobně,“ popisuje mluvčí organizace ADRA Kateřina Piechowicz.

Humanitární organizace Člověk v tísni i ADRA spustily také veřejnou sbírku, kam lidé mohou posílat finanční pomoc lidem zasaženým povodněmi v obou zemích. Člověk v Tísni také uvolnil milion korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni.

Sbírka pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: Číslo účtu 34983498/0300 v. symbol 510
Člověk v Tísni: Číslo účtu 51945194/0300

Materiální pomoc pro obě balkánské země začalo vybírat také občanské sdružení Lastavica. Po celou neděli mohou lidé odnášet oblečení, přikrývky, jídlo nebo hygienické potřeby do pražského sídla organizace, které je ve Zborovské ulici č. 40 na Smíchově.

Právě nedostatečné množství potravin a pitné vody je podle velvyslance v Sarajevu hlavním problémem v nejvíce postižených oblastech. Česko proto nabídlo 1200 balíčků první pomoci.

„Proto jsme se domluvili, že část humanitární pomoci, kterou ČR vyčlenila pro Bosnu a Srbsko, by byla poskytnutá formou takzvaných humanitárních balíčků, kde je turistický vařič, hygienický balíček a lékárnička, dále bude dodána pitná voda a potraviny,“ popisuje.

Své týmy i materiál do postižených zemí posílají i další evropské země, kromě sousedních například Rakousko nebo Lucembursko.

Vojáci evakuují lidi z postižených oblastí v Srbsku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme