Jednání při oslavách vylodění v Normandii by mohla přinést snížení napětí na Ukrajině

Průlom nebo alespoň zmírnění napětí na východě Ukrajiny by mohla přinést kuloární dvoustranná jednání během oslav vylodění v Normandii. Za značný posun se považují už jen samotné schůzky ruského prezidenta Putina s jeho americkým a ukrajinským protějškem. Zprostředkovat je pomohli francouzský prezident Hollande a německá kancléřka Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a francouzský Francois Hollande

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a francouzský Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Francois Hollande si myslí, že se v Normandii vytvořily podmínky pro zklidnění situace na východě Ukrajiny a že by se 6. červen mohl znovu stát důležitým datem.

Podle francouzských diplomatů se na setkání Vladimira Putina s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Porošenkem řešila i možnost vyhlášení příměří.

Podle mluvčího Kremlu se obě strany vyslovily pro co nejrychlejší ukončení krveprolití na východě Ukrajiny. Má se za to, že schůzkou s Porošenkem Putin uznal legitimitu nově zvolené ukrajinské hlavy státu.

Právě tenhle fakt považuje Barack Obama spolu s ukončením ruské podpory separatistů, za zásadní pro deeskalaci napětí na Ukrajině.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme