Přes léto přibývá dětských úrazů. Nejčastěji jde o zlomené ruce

V letních měsících přibývá dětských úrazů. Mezi ty nejčastější patří zlomeniny horních končetin. Děti si je nejčastěji přivodí při dynamických sportech a nejrůznějších hrách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úraz (ilustrační foto)

Úraz (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

„Zlomeniny zápěstí, zlomeniny v oblasti lokte, které vznikají při jakékoli středně energetické činnosti, tedy jízda na kole, běhy terénem, lezení na stromy a hlavně kontaktní hry – fotbal, basketbal,“ vypočítává přednosta kliniky dětské chirurgie pražské Thomayerovy nemocnice Petr Havránek.

V poslední době naopak ubývá úrazů hlavy a mozku, ke kterým dochází hlavně při jízdě na kole. Podle Petra Havránka je to zřejmě tím, že děti nosí častěji než dřív cyklistické přilby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová

Že v létě mají záchranáři více výjezdů za dětskými úrazy, potvrzuje i mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Podle ní je jejich nárůst o prázdninách až dvacetiprocentní.

„Nás trápí hlavně život ohrožující stavy, které se u dětí během prázdnin dějí. Často jsou to jízdy na kole bez ochranných pomůcek, pády na kole. Má-li dítě přilbu, může skončit třeba s poraněním horní končetiny. Nemá-li ji, jde o těžké poranění hlavy, které může mít následky na celý život,“ říká Zuchová.

Typy úrazů jsou podle ní každoročně velmi podobné. „Každý rok varujeme před tou nejhorší událostí, která se ale bohužel každý rok děje, a to je tonutí, většinou malých dětí kolem jednoho roku až tří let, které jsou již mobilní a někam dojdou,“ popisuje Zuchová a pokračuje:

„Toto tonutí většinou není ve veřejných bazénech, ale v domácím prostředí. Spousta domácností má na zahradě bazén… I letos už jsme takové případy měly. A samozřejmě čím později je dítě nalezeno, tím jsou následky tragičtější a už máme letos i úmrtí.“

Předcházet úrazům je podle ní třeba zejména zvýšenou pozorností věnovanou dětem.
„Je potřeba děti hlavně hlídat. Během roku mají daleko řízenější aktivitu, jsou více hlídané, mají program,“ vysvětluje a dodává:

„Během prázdnin často nemají řízenou aktivitu. Spousta úrazů vzniká, protože nedávají pozor nebo si vymýšlejí hry z nudy – lezou po střechách, domech a pak jde mnohdy o vážné úrazy.“

Václav Rokyta, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme