Stále více invalidních důchodců se zadlužuje. Je jich dvakrát víc než loni

Počet zdravotně postižených lidí, kteří se neúměrně zadlužují, roste. Z nízké penze nezvládají splácet půjčky nebo úvěry a dostávají se do finančních problémů. Za letošní půlrok řeší exekuci 73 hendikepovaných, vloni jich bylo za stejné období dvakrát méně. Na výrazný nárůst upozorňují poradenská centra Národní rady osob se zdravotním postižením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

duchodce, senior, invalida, handicapovaní

duchodce, senior, invalida, handicapovaní | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

„Řada lidí čeká poměrně dlouhou dobu na vyřízení některých dávek, které potřebuje, tím myslím z důvodu změny svého zdravotního postižení. A po tu dobu musí z něčeho žít. Tak si třeba krátkodobě půjčí a dostanou se do kolečka splátek a půjček,“ vysvětlil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Kvůli tomu, že nesplatil 120 korun za telefon, zablokovali účet i nevidomému Petrovi. „Byl jsem přesvědčen o tom, že jsem uhradil všechno, co jsem měl. Až na dotaz na přepážce ve spořitelně jsem se dozvěděl, že mám na účtu exekuci.“

Dluh se nakonec vyšplhal na více než 11 tisíc korun. Větší část exekutor vymohl z bankovního účtu, zbytek Petr doplatil. Pro něj a pro jeho rodinu to ale bylo velmi obtížné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o zadlužování invalidů zjišťovala Petra Benešová

Invalidé pobírají většinou od šesti do dvanácti tisíc korun měsíčně. Podle Václava Krásy je to ale stále velmi málo. „Lidé, kteří pobírají invalidní důchod, nejsou považováni za osoby v hmotné nouzi. To znamená, že mají možnost pouze omezené podpory.“

Změnit by se proto prý měl systém, podle kterého se pro ně vypočítává míra penze. Potřebují totiž podstatně více zdravotní péče a léků, které si mnohdy platí sami.

Lidem s postižením by také pomohlo, kdyby si více přivydělávali a vyhnuli se tak zadlužení. Pracovní místa pro hendikepované podporuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

„V současné době už existuje řada programů, které podporují zaměstnávání osob se zdravotním postižením, ale je tady určitě co dohánět.“

Měl by se prý zlepšit přístup zaměstnavatelů i samotných invalidů. „Zaměstnavatelé by rádi někoho zaměstnali, ale v podstatě toho člověka nemohou sehnat,“ vysvětlila.

Penzisté budou od začátku roku dostávat v průměru o 205 korun víc

Číst článek

Ministryně si myslí, že systém penzí pro invalidní důchodce zatím není nutné měnit. Od příštího roku by se ale důchody i pro zdravotně postižené měly průměrně navyšovat asi o 205 korun.

Nejvíce problémů s dluhy řeší invalidé v Pardubickém a Olomouckém kraji. Podle České správy sociálního zabezpečení bylo celkem za první letošní pololetí více než 72 tisíc exekucí ze všech druhů důchodů. To je přibližně o 1 600 více než v prosinci loňského roku.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme