Dětem v Litoměřicích usnadní obtížné rozhovory s policií či úřady nová místnost

V Litoměřicích otevřeli novou výslechovou místnost pro děti. Používají ji nejen policisté, kteří řeší třeba případy týrání nebo zneužívaní, ale i sociální pracovníci při komplikovaných rozvodech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální panenky Jája a Pája ve výslechové místnosti pro děti

Speciální panenky Jája a Pája ve výslechové místnosti pro děti | Foto: Policie ČR

Policisté při výslechu používají takové metody, aby se jim děti nebály svěřit a mohly třeba trestný čin, který na nich někdo spáchal ukázat i beze slov. Podobně i sociální pracovníci.

„Dokážu si udělat obrázek o tom, jak ta rodina funguje. Jaké jsou tam vazby,“ popisuje sociální pracovnice, která ukazuje metody výslechu.

Celá místnost je velmi příjemná a připomíná atmosférou něco mezi vkusně zařízeným obývákem a dětským pokojem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti v Litoměřicích se už policejního výslechu či pohovoru se sociálním pracovníkem nemusí bát. O místnosti, která jim má nepříjemný zážitek usnadnit, natáčela reportérka Iva Zítková

Vyšetřovatelé mají k dispozici i malou dřevěnou maketu bytu. „Tady na tom modelu je znázorněn byt, kde se můžeme od dětí dozvědět, jak mají třeba uspořádaný pokojíček. Popřípadě nám vysvětlí, kde má maminka s tatínkem ložnici,“ doplňuje sociální pracovnice.

Dalšími pomůckami jsou Jája a Pája, asi půlmetrové látkové panenky.

„Ta panenka by měla mít na sobě všechno, co má to dítě, je tam i přirození. Když dochází k obtěžování dítěte, tak všechno může ukázat na té panence,“ vysvětluje Renáta Jurková vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví na litoměřickém městském úřadě.

O patro níž pod výslechovou místností se rozhovor s dítětem nahrává. Obvykle tam sedí obhájci, státní zástupci, sociální pracovníci nebo psychologové.

„Oni se dívají na přehledovou kameru a na detail, aby slyšeli, co se tam děje,“ říká policejní kapitán Zdeněk Bárta.

Největším úskalím této práce je podle policejního kapitána Zdeňka Bárty poučit dítě o jeho právech a povinnostech tak, aby byl výslech platný.

Součástí dětské výslechové místnosti je i technika pro nahrávání rozhovorů | Foto: Policie ČR

„Bohužel kolegům jinde v České republice se stalo, že právě na tom poučení – lidově řečeno – shodili celý výslech a celý procesní úkon. Poučit dítě je opravdu velice složité,“ doplňuje policista.

Dětské výslechové místnosti už se v republice používají deset let a vytvořeny byly podle holandského vzoru. Litoměřická je šestá v Ústeckém kraji.

Během minulého roku je sociální pracovníci a policisté využili v bezmála třech stovkách případů.

Postupně by měly vzniknout ve všech větších městech, nejlépe na městských úřadech.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme