Je těžké říct, jestli je lepší Nadal nebo Federer, tvrdí Pete Sampras

Španělský tenista Rafael Nadal si zahraje ve finále Australian Open. Svého velkého rivala Rogera Federera porazil 7:6 a dvakrát 6:3. V boji o titul teď narazí na dalšího Švýcara, Stanislase Wawrinku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer a Rafael Nada po semifinálovém utkání Australian Open

Roger Federer a Rafael Nada po semifinálovém utkání Australian Open | Zdroj: ČTK

Opravdové finále se uskuteční až v neděli, ovšem ten největší zápas mají fanoušci zřejmě za sebou. Alespoň pokud jde o jména. Duel dvou nejlepších tenistů posledních deseti let lákal celebrity i bývalé slavné hráče.

V aréně Roda Lavera seděl muž tohoto jména, a dorazil také třeba Pete Sampras, Američan, kterému právě Roger Federer před časem „ukradl" rekord v podobě grandslamových titulů. Těšil se moc, říkal, že takových příležitostí vidět hrát oba borce s podobnou nadějí na úspěch, už nemusí být moc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je těžké říct, jestli je lepší Nadal nebo Federer, tvrdí Pete Sampras

„Bude to čím dál těžší, Rogerovi je 32, Rafa je teď v nejlepších letech 27, 28. Tento zápas si člověk musí užít. Narazí na sebe dva hráči, o kterých můžeme říct, že patří mezi nejlepší tenisty všech dob. Dva nejlepší hráči poslední dekády. Ale určitě to není naposledy,“ myslí si Pete Sampras, který ale rozhodně nepřijel rozsoudit, který z dvou slavných rivalů je ten lepší.

Mnozí říkají, že větším hráčem je Federer, má přece víc grandslamových titulů. Druzí zase staví výš vzájemnou bilanci. Když někdo skoro pravidelně poráží tak velkého tenistu, musí být přece sám nejlepší.

„Některé z těch zápasů ale prohrál na antuce, to je nejlepší povrch Rafy, tak proto je ta bilance taková. Na druhou stranu, Rafa vyhrál na všech površích, je jedničkou, takže můžete argumentovat, že je nejlepší,“ tvrdí Pete Sampras.

Wawrinkovým soupeřem ve finále bude Nadal. Čtyřhru ovládly Italky

Číst článek

„Jestli bude hrát příštích čtyři, pět let, může získat sedmnáct či osmnáct grandslamových titulů. Záleží, jak se na to díváme. Je těžké porovnávat čísla či období, říkat, kdo je lepší,“ dodává bývalá světová jednička.

Zatím to opravdu vypadá na to, že by ke třinácti grandslamovým titulům Rafael Nadal ještě mohl nějaké v nejbližším období přidat. Pokud jde o pozici světové jedničky, tu má teď Španěl na dlouhou dobu pevně zarezervovanou.

Rafael Nadal bude v čele žebříčku s obrovským náskokem

Díky čtvrtfinálovému krachu obhájce titulu Novaka Djokoviće ze Srbska bude mít v čele světového žebříčku ohromný náskok.

„Bude mít pomalu pět tisíc bodů náskok na druhýho, takže se to moc míchat nebude. Myslím, že tohle pořadí zůstane na nějakou dobu stejný,“ usmívá se Tomáš Berdych uctivé bodové vzdálenosti, na kterou se teď na fenomenálního Španěla další konkurenti dívají.

Berdych sám patří do silné a vyrovnané skupinky tenistů od pátého do osmého místa, ve které je teď stále ještě i další poražený semifinalista Australian Open Roger Federer.

Tento výjimečný tenista si ale bude zvykat na novou pozici švýcarské dvojky a kdoví, kolik ještě příležitostí porazit ve velkém zápase svého největšího rivala posledních let Rafaela Nadala, bude ve své kariéře mít.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme